Fotbal. Calificãri. / Dupã aproape patru decenii, de la Dumitriu II si Lasconi, la Mãtan

Echipele Nationale de juniori ale României au început sã mai scoatã „nasul” în ultima vreme. La U.17, U.19 sau U.21 s-a mai bifat ceva calificãri,  dar ca repere de succes rãmân anii 1962, la Campionatul European U.18, organizat la Bucuresti si în 1981, Campionatul Mondial din Australia, cu o medalie de bronz.
Jiulistul Dumitriu II…
…,  viitorul international al Rapidului, juca în 1962 la Jiul Petrosani. El a fost selectionat în acea echipã Nationalã U.18 pentru Europeanul de la Bucuresti având calitãtile unui atacant înãscut. Echipa României a avut un parcurs excelent, fãrã înfrângere pânã în finalã, câstigatã cu 4-1 în fata Iugoslaviei. Alãturi de Michi Dumitriu II în Nationala U.18 de atunci se mai aflau alte mari talente, precum Radu Nunweiller, Sorin Avram, Miron Nesu, V. Gergely, I. Haidu, Jamaischi. A fost cea mai bunã generatie de juniori a României.
Dupã 19 ani…
… în anul 1981, echipa României U.20 se calificã la Campionatul Mondial din Australia, cu o generatie din care fãceau parte Andone, Rednic, Gabor, Bolba, Gabi Balint, Costel Ilie, dar si jiulistul Horatiu Lasconi. Scoruri excelente cu adversari puternici: 1-1 cu Brazilia, 1-0 cu Italia, 2-1 cu Uruguay, pierdem în semifinale 0-1 cu Germania, dar victorie în finalã micã, 1-0 cu Anglia si medalie de bronz, hunedoreanul Romulus Gabor primind Balonul de Aur! În lotul României s-a aflat si un alt jiulist, portarul Gârjoabã, pe atunci la Progresul Bucuresti.
Acum Mãtan…
… de la Viitorul Constanta, plecat de la Jiul Petrosani, este un alt reprezentant al Vãii Jiului, component al echipei Nationale U.21. O echipã care dupã un 2-1 cu Suedia acum trei zile (un gol marcat de Mãtan), sperã în calificarea la Euro 2018 din Finlanda, echipa mai având nevoie de un punct astãzi, în meciul cu U Craiova. Asadar, stafeta petroseneanã merge mai departe: Dumitriu II, Lasconi si acum Mãtan, trei fotbalisti în trei perioade diferite au fãcut sã se vorbeascã despre Valea Jiului.
GENU TUTU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.