Imaginea deformatã a Vãii Jiului, reparatã de un parlamentar bucurestean

Valea Jiului are o imagine nu tocmai bunã la nivel central. Mineriadele au contribuit la zugrãvirea unei imagini negative asupra cetãtenilor Vãii Jiului. Minerii au fost numiti huligani dupã ce au invadat Bucurestiul în anii ’90. Nici pânã astãzi, imaginea nu s-a îmbunãtãtit.
Cu aceste conceptii a crescut si parlamentarul USR Cristina Prunã. Numai cã odatã ajunsã în Valea Jiului si discutând cu minerii si-a schimbat, radical, pãrerea despre oamenii de aici. Oameni care muncesc din greu si oameni care de-a lungul anilor au fost folositi ca masã de manevrã. Deputatul USR Cristina Prunã si-a deschis birou parlamentar la Petrosani, fiind astfel înregistratã o premierã în sensul în care  este singurul parlamentar din tarã care îsi deschide birou în Valea Jiului, desi nu a fost ales pe listele electorale de aici. Cristina Prunã si-a propus sã schimbe imaginea Vãii Jiului.
“Fac parte dintr-o generatie de tineri care au crescut în Bucuresti cu o imagine deformatã a minerilor si a mineritului. Cred cã este o datorie civicã din partea mea si a colegilor mei sã încercãm recuperarea Vãii Jiului în mentalul colectiv si sã o curãtãm de zgura manipulãrilor politice. Valea Jiului este o zonã de o frumusete aparte si plinã de oameni seriosi si muncitori. Faptul cã nu vedem acest lucru se datoreazã unor situatii nefericite si a faptului cã am uitat sã avem grijã unii de altii. Am decis sã îmi aloc o parte însemnatã a activitãtii mele parlamentare acestei zone pentru cã fiecare dintre noi, oameni politici sau nu, trebuie sã ne dedicãm ajutorãrii semenilor nostri. Pentru mine, Valea Jiului este o cauzã care meritã orice efort si dedicatie” a declarat Cristina Prunã la deschiderea Biroului Parlamentar din Petrosani”,  a declarat Cristina Prunã, parlamentar USR, la Petrosani, cu ocazia inaugurãrii biroului parlamentar.
Cristina Prunã este singurul parlamentar român care s-a adresat direct Comisarului European pentru Politici Climatice si Energie, Miguel Arias Cañete, cu rugãmintea de a include România în Grupul de lucru pentru bazinele carbonifere în tranzitie. De asemenea, Cristina Prunã este singura membrã a Parlamentului României care a coborât într-o minã din Valea Jiului si s-a întâlnit cu minerii în subteranul Minei Lupeni, unde în octombrie anul trecut a avut loc un tragic accident de muncã în urma cãruia doi mineri si-au pierdut viata.
”Refuz sã vãd Valea Jiului ca pe o zonã defavorizatã. Prefer sã privesc aceastã zonã ca pe una care trece printr-o transformare socialã dureroasã si inevitabilã. O zonã fatã de care trebuie sã ne manifestãm îngrijorarea si sã îi acordãm toatã atentia necesarã. Ne lipseste la nivel central întelegerea pentru drama acestor oameni, nu apreciem deloc dorinta lor de a munci si, în general, oficialii statului i-au tratat cu minciuni si promisiuni imposibile. Am asistat doar în anul care a trecut la multe discutii despre salvarea mineritului si de fiecare datã am observat cum oficialii care ar trebui sã se ocupe de tranzitia din minerit, fie viseazã cai verzi pe pereti, fie îi dezinformeazã cu bunã stiintã pe oamenii din Valea Jiului”,  a mai spus parlamentarul.
Biroul parlamentar îsi va desfãsura activitatea dupã un program care va fi stabilit în zilele urmãtoare. De precizat este faptul cã deputatul USR Cristina Prunã a avut mai multe interpelãri si întrebãri legate de Valea Jiului adresate ministilor.
Monika BACIU

10 thoughts on “Imaginea deformatã a Vãii Jiului, reparatã de un parlamentar bucurestean

 • 25 martie 2018 at 19:33
  Permalink

  Trebuie sa ne schimbam strategia sa nu mai votam noi valea jiului cu PSD ca tot i-am votat de 28 de ani si ei ne-au minitit arucandune firmituri in ani electorali . Doamna deputat Cristina Pruna de la USR poate fi un reprezentant care ar ajuta valea jiului sa se dezvolte economic , turistic , drumuri modernizate , …

  Reply
 • 25 martie 2018 at 20:26
  Permalink

  O abordare corecta a politicii, primo,va demonstrez ca pot si fac si secondo, va cer votul!

  Reply
 • 26 martie 2018 at 07:42
  Permalink

  Nu ne spune cum a reparat imaginea Vaii Jiului. Si apropo nu e singurul parlamentar intrat intr-o mina,au mai fost destui,insa au intrat degeaba,a fost asa doar pentru capital de imagine,atat si nimic mai mult.

  Reply
 • 26 martie 2018 at 09:24
  Permalink

  Dinu, dac? cite?ti atent articolul vezi c? scrie c? este singura membra, adic? femeie, care a intrat în mîn?. Cum o repara, reprezentând valea Jiului la nivel înalt. Hunedoara are o ga?c? de parlamentari ?i nici macar unul nu este interesat de vale. A?a c? bine zice Valea Jiului, trebuie sa ne schimbam strategia ?i s? nu mai votam PSD ?i PNL

  Reply
 • 26 martie 2018 at 10:11
  Permalink

  o fii auzit ca se imparte fieru vechi si cablu de cupru

  Reply
 • 26 martie 2018 at 10:42
  Permalink

  Minerii nu cred ca merita pe Cristina Pruna. E prea cinstita pentru ei. Lor le place Laurentiu Nistor, sore exemplu..Minte bine!

  Reply
 • 26 martie 2018 at 10:46
  Permalink

  No ase mo ca feru si arama face multe bani si cumperam mosini din jermania che romani este prosti si nu stie la ei ce face cu paraiu

  Reply
 • 26 martie 2018 at 10:48
  Permalink

  Daca ar fi Pruna directoare CEH ar fugi hotii ca sobolanii si compania s-ar redresa. Dar asta e o utopie.Minerii vor fi comunisti pana la moarte.

  Reply
 • 26 martie 2018 at 14:30
  Permalink

  Sansa Vaii Jiului si a tinerilor de acolo de a se dezvolta ,respectiv de a trai mai bine este ca sa se inchida odata toate minele ,pentru ca o vorba spune ca boala lunga este moarte sigura.Faptul ca de zeci de ani cei care sau perindat la conducerea tarii i- au mintit si am?git ca vor sprijini mineritul ,pe majoritatea celor din zona doar ca sa le obtina votul ,spune tot. Ca in zona multi oameni sunt inca cu o gândire comunistoida este o realitate.

  Reply
 • 4 aprilie 2018 at 10:36
  Permalink

  Si noi am intrat in mina. Am intrat cu japca.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *