Servicii de sistem pentru CEH

Ministerul Energiei a lansat ordonanta privind acordarea de servicii de sistem Complexului Energetic Hunedoara. Oficialii de la minister sustin cã acordarea acestor sume este necesarã datoritã importantei pe care CEH o are în sistemul energetic national.
“Nefunctionarea grupurilor apartinând CEH ar conduce la cresterea transferului de putere dinspre zona de sud a tãrii cãtre zona centralã si mai departe cãtre nordul si vestul SEN. Practic, prin functionarea centralelor apartinând CEH consumul de energie electricã din statiile limitrofe este alimentat preponderent din productia de energie din zona respectivã, spre deosebire de situatia în care aceste centrale nu functioneazã, situatie în care, pentru alimentarea consumului, este necesar transferul de putere din alte zone ale SEN”, aratã Ministerul Energiei.
În România, sursele de productie de energie electricã sunt repartizate dezechilibrat între jumãtatea din sud si cea din zona de nord a tãrii. Astfel, în jumãtatea de nord a tãrii sunt instalate capacitãti care acoperã doar 20 % din productia de energie electricã a SEN.
“Nefunctionarea grupurilor generatoare din cadrul centralei termoelectrice Mintia si centralei termoelectrice Paroseni conduce la cresterea transferului de putere dinspre zona de sud spre zona centralã si mai departe cãtre nordul si vestul SEN pe axa de 220 KV Târgu Jiu Nord-Paroseni-Baru Mare-Hãsdat-Pestis-Mintia. Functionarea respectivei axe de transport la limita capacitãtii influenteazã în mod negativ capacitatea transfrontalierã dinspre România spre Ungaria si, în aceastã situatie, participarea României la piata cuplatã pentru capacitãtile transfrontaliere, organizatã între România, Ungaria, Republica  Cehã si  Slovacia, în sensul în care valorile capacitãtilor de transfer ale României în directia export vor scãdea. Astfel, orice defect pe axa respectivã conduce la o scãdere si mai accentuatã a capacitãtii actuale de schimb transfrontalier”, mai aratã acelasi document.
Scenarii sumbre în cazul opririi termocentralelor
Ministerul Energiei sustine cã oprirea celor douã termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ar avea un impact negativ în sistemul energetic national.
“Tot în conformitate cu rezultatele studiului mentionat anterior, s-a concluzionat cã în cazul opririi celor douã termocentrale (Mintia si Paroseni), se identificã urmãtoarele influente negative asupra functionãrii SEN: reducerea capacitãtii de transfer  transfrontalierã a energiei; reducerea nivelului de adecvanta a Sistemului Electroenergetic National – SEN, mai ales în perioadele de iarnã si în perioada de secetã accentuatã, din punctul de vedere al acoperirii consumului intern; riscul aparitiei unor blocaje/amânãri în realizarea programului de investitii si modernizare a retelei electrice de transport (realizare ax 400kV Banat)”, mai aratã ministerul de resort.
Transelectrica a dau undã verde acordãrii serviciilor de sistem Complexului Energetic Hunedoara.
“Operatorul de transport si sistem (OTS) a recomandat mentinerea grupului de la CET Paroseni si cel putin a unui grup în CTE Mintia pânã la finalizarea (termen estimativ: 2023-2024), a lucrãrilor de trecere a axului „Banat” (axul de 220 kV Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sãcãlaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, crescând astfel capacitatea de transport a axului respectiv si capacitatea de interconexiune internationalã”, mai noteazã documentul postat pe site-ul Ministerului Energiei. Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are o situatie economicã dificilã. Activul net contabil este negativ (- 2.071.327.883 lei), opinia auditorului financiar extern fiind aceea cã “existã o incertitudine care ar putea sã punã în mod semnificativ la îndoialã capacitatea Societãtii de a-si continua activitatea”.
Monika BACIU

Advertisements

7 comentarii la „Servicii de sistem pentru CEH

 • 25 martie 2018 la 19:18
  Permalink

  Corect , fara Complexul Energetic Hunedoara sistemul energetic national ar fi pus in pericol sa nu mai functioneze . Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului si pentru a asigura energia electrica atat de necesara sistemului energetic national .

 • 26 martie 2018 la 07:50
  Permalink

  Daca CEH -ul e atat de important pentru sistemul energetic national,de ce nu se face nimic pentru punerea lui pe linia de plutire ? Si de ce nu sunt gasiti vinovati pentru balanta negativa imensa de peste 2 miliarde lei ?

 • 26 martie 2018 la 08:02
  Permalink

  CEH nu conteaza pentru SEN.
  50 de MWh cat livreaza in SEN (corespunzator carbunelui extras din VJ) reprezinta aprox. 0.5-0.6 din necesarul zilnic (8000-9000 MWh.)
  Poate judeca oricine.

 • 26 martie 2018 la 09:17
  Permalink

  Vezi ca puterea instalata la Paroseni e de 150 MW, iar la Mintia sunt 5 grupuri de 210 MW.Necesarul zilnic in Romania, luna martie ,e de 8000 MWh,din care pe carbune sunt produsi cca 2300 MWh,deci mai umbla un pic la procente si nu te mai da rotund.Stai stramb si judeca drept,daca tot ai dat-o pe asta cu judecata.Cifrele sunt publice nu-i nici un secret,nu toti cei ce citesc pagina sunt de teapa celui ce cere anumite investitii prin anumite parti….

 • 26 martie 2018 la 11:06
  Permalink

  Icsulescule spune-ne tu care le stii pe toate ce putere medie orara a LIVRAT CEH in SEN in 2017 si 2018. Si compara consumul SEN cu energiile livrate nu puteri instalate cu consum.
  Daca compari puteri instalate la CEH, compara-le cu puteri instalate in SEN.

 • 26 martie 2018 la 14:44
  Permalink

  Vezi ca esti prost,vorba unuia din morometii.Cand se ajunge la cifre o dai cotita cu comparatiile.Stai in banca ta,ca nu te pricepi deloc la productia de energie,cat si rentabilitatea ei.Nu ai trecut de nivelul celui cu investitiile parazitare prin toate postarile,ala cel putin asa e,dar tu care te pretinzi destept mai ai mult de invatat,in special ura impotriva celor din sistemul energetic pe carbune,nu conteaza ,vale sau gorjean.Cel ce-si ignora sursele proprii ,indiferent de natura lor,ori e prost sau vandut pentru un pumn de arginti ,care pe la altii se traduce ca fiind tradare de tara !

 • 26 martie 2018 la 15:26
  Permalink

  Icsulescule cota de piata a unui producator de energie o gasesti in rapoartele lunare ale ANRE. Pune mana si citeste. Punct. Sunt satul de polemici cu ignoranti.

Comentariile sunt închise.