Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara este banuit ca nu a dat curs sesizarilor facute de agentii de paza si protectie ai SC Scorseze Security International, care are contract cu Compania Nationala a Huilei.

Inspectorii de la Bucuresti fac verificari in teritoriu, iar secretarul general in cadrul Ministerului Muncii, Petru Paun Jura, spune ca daca se adeveresc reclamatiile, vor fi ultimele ”cocolosite” de ITM.

Mai multe reclamatii facute la ITM Hunedoara de catre lideri de sindicat si salariati ai firmei de paza si protectie care asigura serviciile de

specialitate la unitatile miniere din Valea Jiului au ajuns pe masa Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. In emisiunea tv ”Hunedoara in 50 de minute”, secretarul general in Ministerul Muncii, Petru Paun Jura (foto medalion), a declarat ca desi mai multi salariati au sesizat ITM-ul, nimeni nu a luat in seama aceste reclamatii, lucru inadmisibil in opinia sa.    Scorseze Security International este acuzata ca practica slavagismul  modern pentru ca foloseste jumatate din efectivul necesar pentru paza si protectia unitatilor miniere, dar cu munca unui efectiv intreg, cu incalcarea grava a legislatiei privind relatia dintre angajator  si angajat.

Mai mult, Jura a precizat ca citind contractul in cauza a constatat ca minerii trebuie sa munceasca, nu gluma, pentru cele circa 300 de miliarde lei vechi platite anual acestei firme de catre Compania Nationala a Huilei.

”Sunt lucruri urate, un fel de sclavie moderna, ce face aceasta firma. Tocmai ma intrebam, cand m-am uitat in contractul asta, cat carbune trebuie sa scoata minerii ca sa plateasca paza acestor perimetre miniere? Sindicatul spunea ca firma foloseste jumatate din personalul pe care trebuia sa-l foloseasca si atunci ii foloseste pe ceilalti mult mai mult timp de cat ar trebui. Cel putin liderul de sindicat ne spunea ca un paznic ajunge sa faca 250 de ore pe luna, ceea ce este inadmisibil” – a spus Petru Paun Jura, secretar general in Ministerul Muncii.

Ca urmare a acestor sesizari nebagate in seama la nivel judetean, de la Bucuresti s-au deplasat inspectori ai muncii pentru a verifica toate aceste nereguli, inclusiv faptul ca agentii de paza – care au adus in fata ITM Hunedoara aceste probleme cu care se confrunta – au fost sanctionati de sefii lor pentru ca au reclamat abuzurile.

Secretarul general al Ministerului Muncii este suparat si pe Inspectoratul Teritorial de Munca din judet, pentru ca nu a dat curs verificarii acestor sesizari.

”Daca se adevereste ca e asa, ca au cocolosit niste sesizari, o sa fie ultimele sesizari pe care le cocolosesc in aceste functii pentru ca o sa avem grija sa fie ultimele, sa nu mai cocoleleasca si altele” – a precizat Petru Paun Jura.

Saptamana trecuta, agentii de paza de la a doua firma de profil, SC AXIS Corporate, firma subcontractanta care  asigura paza la minele Petrila si Lonea, au parasit posturile pentru aceleasi probleme, respectiv neplata sporurilor de noapte, lucrul peste numarul de ore stabilit de Codul Muncii neplatite, intarzieri foarte mari la plata salariilor etc. Agentii au formulat o lista de revendicari si au luat hotararea de a forta lucrurile pentru ca nimeni nu-i baga in seama.  Si aceasta firma va face obiectul controlului ispectorilor Ministerului Muncii.

 Ileana Firtulescu