Trei sefi din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt suspecti în dosarul accidentului de muncã de la Mina Lupeni. Este vorba de Cosmin Chiuzan, Giani Balea si Daniel Brânzan.
Cosmin Chiuzan avea la momentul producerii accidentului functia de director Divizia Minierã. Giani Balea a fost inginer sef productie de la mina Lupeni. La momentul producerii accidentului acesta îl suplinea pe directorul unitãtii miniere, Daniel Brânzan.
“Sunt trei persoane care au dobândit calitatea de suspect la data de 2.03.2018. Sunt cercetati pentru infractiunea prevãzutã de art. 349 al.1 din Codul Penal, care se referã la neluarea mãsurilor legale de securitate si sãnãtate în muncã, si ucidere din culpã, prevãzutã de art 192 al 2 li 3 din Codul Penal”, a declarat procurorul Darius Roman, purtãtor de cuvânt al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani.
În data de 5 octombrie, la unitatea minierã de la Lupeni s-a produs o surpare. Trei mineri au fost prinsi în surpare, primul murind pe loc.
Al doilea miner a decedat la spital. Doar unul dintre mineri a supravietuit. Inspectorii de muncã apreciazã cã sunt patru motive pentru care s-a produs accidentul mortal de la mina Lupeni.
“Conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt: starea de tensiune excesivã, dezvoltatã asupra preabatajului Panou 7C; prezenta faliei directionale care a intersectat preabatajul; efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilitãtii faliei; sustinerea abatajului a fost incapabilã sã preia sarcina dinamicã produsã la surparea cãrbunelui si a rocilor din acoperis. La finalizarea cercetãrii, conform prevederilor legale a fost solicitat avizul Inspectiei Muncii Bucuresti, aviz care a fost dat la începutul lunii februarie 2018”, aratã ITM Hunedoara.
Monika BACIU