Accidentul de la Mina Lupeni / Chiuzan, Balea si Brânzan – dosar penal pentru ucidere din culpa

Trei sefi din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt suspecti în dosarul accidentului de muncã de la Mina Lupeni. Este vorba de Cosmin Chiuzan, Giani Balea si Daniel Brânzan.
Cosmin Chiuzan avea la momentul producerii accidentului functia de director Divizia Minierã. Giani Balea a fost inginer sef productie de la mina Lupeni. La momentul producerii accidentului acesta îl suplinea pe directorul unitãtii miniere, Daniel Brânzan.
“Sunt trei persoane care au dobândit calitatea de suspect la data de 2.03.2018. Sunt cercetati pentru infractiunea prevãzutã de art. 349 al.1 din Codul Penal, care se referã la neluarea mãsurilor legale de securitate si sãnãtate în muncã, si ucidere din culpã, prevãzutã de art 192 al 2 li 3 din Codul Penal”, a declarat procurorul Darius Roman, purtãtor de cuvânt al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani.
În data de 5 octombrie, la unitatea minierã de la Lupeni s-a produs o surpare. Trei mineri au fost prinsi în surpare, primul murind pe loc.
Al doilea miner a decedat la spital. Doar unul dintre mineri a supravietuit. Inspectorii de muncã apreciazã cã sunt patru motive pentru care s-a produs accidentul mortal de la mina Lupeni.
“Conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt: starea de tensiune excesivã, dezvoltatã asupra preabatajului Panou 7C; prezenta faliei directionale care a intersectat preabatajul; efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilitãtii faliei; sustinerea abatajului a fost incapabilã sã preia sarcina dinamicã produsã la surparea cãrbunelui si a rocilor din acoperis. La finalizarea cercetãrii, conform prevederilor legale a fost solicitat avizul Inspectiei Muncii Bucuresti, aviz care a fost dat la începutul lunii februarie 2018”, aratã ITM Hunedoara.
Monika BACIU

Advertisements

14 comentarii la „Accidentul de la Mina Lupeni / Chiuzan, Balea si Brânzan – dosar penal pentru ucidere din culpa

 • 21 martie 2018 la 19:41
  Permalink

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului !

 • 21 martie 2018 la 22:38
  Permalink

  Vrei pe dracu sa te ia,dobitocule! Chiar esti penibil cu comentariile imbecile la orice articol! Mai sunt si lucruri serioase,tembelule!

 • 21 martie 2018 la 23:14
  Permalink

  Brinzane, te vei duce la puscarie taty, n-am ce-ti face, iti meriti soarta, dupa fapta si rasplata, esti vinovat, vei plati…

 • 22 martie 2018 la 03:29
  Permalink

  Si mai are si coada de executat, ca-i recidivist Branzan asta…

 • 22 martie 2018 la 07:06
  Permalink

  cainii latra ursul merge !!!!

 • 22 martie 2018 la 07:12
  Permalink

  Bine ar fi ca Organizatiile de Mediu din Europa sa inchida carierile de lignit (carbune inferior slab calitativ , se aducea carbune bun din Serbia pentru a ajuta la ardere in Termocentralele din Oltenia) din Gorj ca distrung mediul inconjurator (se distrunge NATURA) cu defrisarile din cariere . Sa vina sa vada daca se distrunge NATURA si daca da atunci sa inchida Complexul Energetic Oltenia .

 • 22 martie 2018 la 08:10
  Permalink

  la fel distrug si minele din vale ar trebui toate inchise nu numai minele din gorj

 • 22 martie 2018 la 10:48
  Permalink

  Minele din valea jiului sunt Mine de subteran si nu defriseaza cum defriseaza carierele de lignit din Gorj

 • 22 martie 2018 la 12:26
  Permalink

  nu defriseaza dar polueaza aerul ,apele produc surupari si alunecari de teren cand copiii si nepotii tai nu vor mai avea oxigen sa respire sa te vad atunci mai ceri investitii la mine?

 • 22 martie 2018 la 13:12
  Permalink

  Minerule sau Minerii Vai sau Minerul de front sau Oltean sau cum dracul iti mai spui tare as vrea sa te cunosc, sa v?d si eu cum arata un om tembel si ce medicamente iei.Te astept duminica in Petrosani la HP si ca sa te recunosc sa tii in brate un teanc de ziare Cronica V?ii Jiului.

 • 22 martie 2018 la 14:15
  Permalink

  Sa se inchida carierile de lignit din Gorj (Complexul Energetic Oltenia) ca distrung natura cu defrisarile din cariere si asa lignitul este un carbune inferior slab calitativ (se aducea carbune bun din Serbia sa ajute la ardere in termocentralele din oltenia .

 • 23 martie 2018 la 01:17
  Permalink

  E clar, tipul e ticnit.

 • 23 martie 2018 la 07:12
  Permalink

  Bine zis !

 • 23 martie 2018 la 10:38
  Permalink

  Bine zis !

Comentariile sunt închise.