Trei unitãti medicale din judetul Hunedoara au unitãti de primiri urgente. Douã dintre acestea se aflã în Valea Jiului. Deputatul USR, Cristina Prunã a vrut sã afle de la oficialii Ministerului Sãnãtãtii de ce rãnitii din accidentele de minã nu pot fi tratati local.
“Se poate observa cã nu existã capacitate suficientã la nivel local pentru ca minerii rãniti în astfel de evenimente sã beneficieze de îngrijiri medicale adaptate nevoilor în spitalele din apropierea imediatã a minelor, în orase precum Petrosani sau Târgu Jiu. În acest context, este necesar ca Ministerul Sãnãtãtii sã rãspundã urmãtoarelor întrebãri: care este numãrul total de spitale din judetul Hunedoara si câte dintre acestea ar putea sã facã fatã acestor situatii de urgentã cauzate de un accident de minã? Care sunt motivele pentru care spitalele din Hunedoara nu pot prelua pe toti cei care au fost rãniti în minã? Se întâmplã acest lucru din cauza lipsei locurilor în spitalele disponibile, lipsei personalului medical corespunzãtor sau a aparaturii medicale necesare?”, arãta deputatul USR Cristina Prunã.
Oficialii Ministerului Sãnãtãtii sustin cã nivelul de competentã a unitãtilor medicale din judet este depãsit fatã de complexitatea cazurilor.
“În judetul Hunedoara existã un numãr de 3 spitale cu structuri de urgentã ce pot face fatã situatiilor de urgentã cauzate de un accident de mânca, acestea fiind singurele unitãti ce au în structura lor compartimente/unitãti de primi urgente (CPU/UPU) si care, conform art. 100 pct. (7) din Legea nr. 2006 privind reforma în domeniul sãnãtãtii, cu modificãrile si completãrile ulterioare “UPU si CPU din cadrul spitalelor de urgentã sunt finantate din bugetul de stat si din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãtii, din bugetul de stat prin bugetele ministerelor si institutiilor cu retea sanitarã proprie cu sumele aferente cheltuielilor de personal, cheltuielilor cu medicamentele, reactivi si materialele sanitare, cheltuielilor ocazionate de investigatiile paraclinice pentru cazurile rezolvate în aceste structuri, fãrã a fi necesarã internarea lor în unitatea sanitarã din care face parte respectivã UPU sau respectivul CPU”: Spitalul Judetean de Urgentã Deva – UPU, Spitalul de Urgentã Petrosani – UPU, Spitalul municipal Lupeni – CPU. Motivul pentru care spitalele din Hunedoara nu pot prelua toti pacientii indiferent de complexitatea bolii este dat de nivelul de competentã al unitãtii sanitare”, aratã Ministerul Sãnãtãtii.
Este cunoscut faptul cã în cazul unor accidente de muncã grave petrecute în subteranele Vãii Jiului, minerii sunt stabilizati la Petrosani, iar în majoritatea cazurilor sunt transportati la Bucuresti.
Monika BACIU