Nu au angajati din rândul persoanelor cu handicap si atunci trebuie sã plãteascã statului sumele aferente salariilor lor. Asa se face cã, una dintre cele mai profitabile societãti de stat din Valea Jiului, Apa Serv a fost penalizatã si îi cresc cheltuielile lunar din aceastã cauzã.
„Avem cheltuieli mai mari în acest an, pe de o parte, din cauza cresterii  cheltuielilor de personal, ca urmare a majorãrii salariului minim pe economie si din cauza cresterii cheltuielilor cu taxele datorate bugetului de stat, pentru neîncadrarea în muncã a persoanelor cu handicap. Ar trebui sã avem 25 de persoane cu handicap si avem o singurã persoanã. Plãtim nu mai putin de  24 de salarii minime pe economie la bugetul de stat”, a precizat Costel Avram, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului.
Autoritãtile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel putin 4% din numãrul total de angajati, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Numai la Petrosani, potrivit statisticilor, sunt aproximativ 124 de persoane cu handicap, care sunt în evidenta Directiei de Asistentã Socialã, ca fiind oameni cu venituri modeste.
Diana Mitrache