Turismul contribuie la cresterea veniturilor bugetului local. Edilii din Lupeni si-au propus sã valorifice patrimoniul minier în directia turisticã.  Autoritãtile locale  vor sã identifice toate obiectivele care pot deveni puncte de atractie pentru turisti, iar apoi acestea sã fie  modernizate si puse  în circuitul turistic.
Se doreste si punerea în valoare a traditiilor si obiceiurilor strãvechi ale zonei.
“Din punct de vedere administrativ vom încerca, ca în fiecare an, sã gãsim un obiectiv turistic în municipiul Lupeni sã îl dezvoltãm cât putem. La minã sã încercãm sã gãsim un loc care sã fie o atractie pentru turisti ori anumite activitãti pe care noi le avem. Trebuie sã tinem cont si de istoria pe care municipiul Lupeni o are, trebuie sã tinem cont cã ceea ce s-a întâmplat acum zeci sau sute de ani trebuie sã le scoatem în evidentã. Trebuie sã creãm o anumitã poveste a municipiului nostru si sunt convins cã vom reusi sã creionãm o poveste astfel încât sã devinã mult mai atractivã localitatea din acest punct de vedere”,  a declarat Lucian Resmeritã.
Deocamdatã transformarea patrimoniului minier în punct turistic este la stadiul de plan, însã edilii iau în serios aceastã posibilitate. Ar putea fi identificate foste perimetre miniere care sã fie transformate în atractii turistice. De un asemenea lucru s-a vorbit si la Aninoasa. Ba mai mult, acolo Banca Mondialã a alocat fonduri pentru transformarea minei în muzeu. Numai cã lucrãrile au fost oprite.
“Îmi doresc ca mineritul sã functioneze în continuare, îmi doresc ca mineritul sã producã cât mai mult timp este posibil. Dar, dacã ar exista o anumitã galerie, un anumit put, sã se poatã ocupa administratia localã de acea zonã. Cum erau, pe vremuri, acele galerii scoalã, unde învãtau copiii care erau la liceu. Ar putea acele galerii sã le dezvoltãm. Dorinta mea este ca mineritul sã continue, ca productia sã se poatã da pe cât mai multi ani”,  a mai spus sursa citatã.
Desi bugetele locale sunt afectate de modificãrile aduse Codului Fiscal, la Lupeni edilii au prins bani si pentru investitii. În principal, vor fi continuate lucrãrile începute anii trecuti. “Este obligatoriu sã facem investitii. Noi, ca administratie trebuie sã gãsim solutii la orice. Chiar dacã existã situatii mai grele, noi trebuie sã gãsim solutiile si trebuie sã facem în asa fel încât sã dezvoltãm. Avem alocate sume de bani pentru investitii. Important si prioritar pentru noi este sã continuãm ce am început în anii precedenti”,  a mai spus Lucian Resmeritã. Patrimoniul cultural si istoric al Vãii Jiului ar permite dezvoltarea acestui tip de turism. Trebuie însã fonduri pentru ca anumite obiective sã fie puse în valoare.
Monika BACIU