Statiunea montanã Straja trece la urmãtorul nivel, cel de lux. Zona a început sã atragã turisti potenti financiar. În acest sens, investitorii sustin cã este momentul ca în statiune sã se realizeze unitãti de cazare de lux. Este nevoie de hoteluri de 4 si 5 stele pentru a satisface si pretentiile turistilor care au posibilitãti financiare mai mari.
“Avem nevoie de investitori puternici care sã facã în aceastã zonã hoteluri de 4 si 5 stele, pentru cã deja vin turisti cu bani, iar noi, din pãcate nu le putem lua banii. Primãria oferã deja câteva locuri în partea de jos a statiunii, în zona de agrement unde poate veni un investitor sã realizeze hoteluri. Ar fi un lucru deosebit pentru cã trebuie sã ajungem la nivelul statiunilor din occident. Turistii trebuie sã fie cazati în partea de jos, iar aici trebuie sã vinã sã schieze. În oras trebuie sã lase banii”, spune Emil Pãrãu, investitor în Straja.
Statiunea montanã Straja a evaluat. Investitorii fac o retrospectivã si sustin cã dezvoltarea statiunii montane este mai mult decât vizibilã. Încã mai sunt necesare investitii. Pentru urmãtorul sezon, în Straja urmeazã a fi realizate încã douã telescaune. Astfel, numãrul telescaunelor ar ajunge la 5.
“Dacã dãm timpul înapoi, acum 40 de ani, pe aici se mergea prin niste bete de alun, nu erau nici teleskiuri. Prima datã s-a fãcut telemin-ul, iar an de an s-au fãcut instalatii, mai ales dupã anul 1996. De la acel telemin, am ajuns sã avem în Straja 6 teleskiuri, 3 telescaune si o gondolã. Nu ne oprim aici. Anul acesta mai avem un proiect, sã montãm încã douã telescaune, douã teleskiuri si sperãm sã fim statiunea cu cele mai bune pârtii din România. Mai avem mult de lucru, dar s-au fãcut câtiva pasi foarte importanti în ultimii ani prin montarea celor douã telescaune, am reusit sã aducem  astfel foarte multi schiori în Straja, prin amenajarea pârtiilor si anul acesta un aport deosebit l-a avut si primãria prin montarea acelor bariere, pentru cã a fost ordine, iar turistii apreciazã ordinea. Sezonul 2017-2018 a adus în Straja, turisti pe care îi pierdusem, turisti care alegeau Austria. Încercãm sã  oferim aceleasi conditii ca în strãinãtate si sperãm ca si în sezonul viitor sã fie la de bun ca acesta”,  a mai spus sursa citatã.
Si autoritãtile locale din Lupeni vin în sprijinul investitorilor, chiar dacã sumele de care dispune bugetul local pentru realizarea de investitii în Straja este destul de redus. Pentru prima datã, domeniul schiabil Straja a fost pe profit.
“Sunt convins cã dacã ne unim fortele, noi primãria, oamenii de afaceri din zonã o sã reusim sã facem o statiune astfel încât sã ne bucurãm cu totii de ea. Din punctul meu de vedere, Straja reprezintã o micã alternativã la ceea ce poate sã reprezinte mineritul. Undeva la 5000 de turisti au fost aproape în fiecare zi în Straja. Ei au lãsat bani în statiunea noastrã. Existã în jur de 50-60 de monitori de schi care au adunat o sumã de bani care vor trãi câteva luni. Avem 250 de cabane, iar 250 de familii vor trãi cel putin jumãtate de an din banii care îi adunã de la turisti. Am mai avut 400 de angajati care au trãit din salariile pe care proprietarii de cabane le-au acordat acestora. Anul acesta au crescut veniturile investitorilor cu circa 30% fatã de anul trecut. Investitorii au realizat multe investitii aici, pentru anul viitor se va face un alt telescaun privat în Straja. Noi încercãm sã dezvoltãm în fiecare an aceastã statiune. Dacã reusim sã ne mobilizãm mult mai bine, pe timp de varã, statiunea este ocupatã cam la 50%”,  a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Turismul este alternativa la minerit, asta sustin oamenii de afaceri din Straja.
“Eu am vãzut turismul ca alternativã la minerit din anul 1996 când au fost primele disponibilizãri. Eu atunci am si început sã investesc în turism si din punctul meu de vedere nu vedeam o altã solutie pentru zona asta, care este o zonã superbã si nu era pusã deloc în valoare”,  a mai spus Emil Pãrãu. Investitiile din Straja si-au lãsat o amprentã pozitivã asupra bugetelor si asupra imaginii statiunii. Sezonul acesta, statiunea montanã a fost acaparatã de turisti veniti din toate colturile tãrii si chiar si din strãinãtate.
Monika BACIU