Patru tãri din Europa: Slovacia, Polonia, Grecia si Germania,  au accesat deja bani europeni pentru proiecte cu care sã salveze zonele afectate de restrângerea mineritului pe cãrbuni.
La noi, strategiile nu le-a fãcut niciun guvern de pânã acum, huila nu pare sã intereseze pe nimeni, iar salvarea zonei Vãii Jiului nu  ajunge sã vadã luminita de la capãtul tunelului.
Tiberiu Iacob Ridzi s-a întors recent de la Bruxelles si a recunoscut cã trebuie sã ne miscãm rapid. Atât administratiile locale, cât si Guvernul trebuie sã vinã cu proiecte si accentul, asa cum li s-a sugerat, trebuie pus pe om. Guvernul trebuie sã creeze un grup de lucru, împreunã cu CEH si autoritãtile locale, dar pânã acum nimeni nu a miscat nimic. Asta, desi acolo au fost si reprezentantii CEH si ai Guvernului, iar cei din alte  orase ale Vãii Jiului nici mãcar nu au ajuns la Bruxelles.
„Se doreste finantarea printr-un program european a unor proiecte pentru zonele carbonifere în tranzitie. Nu s-a discutat de mix energetic, ori energii regenerabile si scopul este ca toate discutiile sã fie aplicate pe rezolvarea problemelor specifice fiecãrei regiuni”, a spus, la întoarcerea de la Bruxelles Tiberiu Iacob Ridzi.
La Bruxelles, la finele lunii februarie, au fost reprezentantii din 41 de regiuni, din 12 tãri, iar de anul trecut sunt deja tãri care au si accesat fonduri. Germania are strategie pânã în 2043. „Au ca tintã principalã pãstrarea locurilor de muncã, înfiintarea de noi locuri de muncã si reducerea migratiei populatiei din aceste zone. Accentul se pune pe om si toate regiunile miniere se confruntã cu aceleasi probleme”, a mai spus atunci Iacob Ridzi.
La noi nimeni nu face încã nimic, iar strategia energeticã este pasatã de fiecare datã când este numit un nou ministru al energiei. Minerii nu reusesc sã îsi punã documentele în ordine, sã le explice celor din minister ce ar trebui fãcut, cã guvernul se schimbã peste noapte. În felul acesta pierdem si ultimul tren, în conditiile în care ar fi bani pentru perioada de pânã în 2020.
În Europa, 185.000 de oameni îsi câstigã existenta din minerit, însã, unele tãri si guverne au luat problema în serios.  Comisia Europeanã asteaptã de la noi proiectele pe care le visãm, fãrã sã mai vorbim despre închiderea minelor de cãrbune.
Diana Mitrache