Disponibilizarile din minerit au creat disfunctionalitati, iar in fisa postului, pentru o parte dintre ortaci, au fost trecute sarcini in plus. Inspectorii de  munca verifica acum fiecare unitate miniera, pentru a vedea daca oamenii pot face fata si daca nu cumva sarcinile se suprapun si deja se vad primele deficiente.900 de oameni au plecat din mineritul Vaii Jiului si locurile lor au ramas vacante.

Cei care mai sunt acum in subteran le suplinesc si munca celor plecati, iar inspectorii de munca au inceput sa verifice fiecare post in parte, de la fiecare unitate miniera. Asta ca nu cumva minerii sa nu mai poata face fata, iar primele disfunctionalitati deja au fost semnalate. “Am inceput cu primele unitati si deja am gasit deficiente. Sunt probleme la brigazile de intretinere a lucrarilor miniere, la aeraj, exista deficiente de personal, la semnalistii de put, ori la artificieri. La unul din controale am gasit un angajat pe patru functii, dar important e sa nu fie pe posturi oameni neautorizati, iar in fisa postului sa fie trecute toate sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca, asa incat ele sa nu se suprapuna si sa nu se incurce una pe alta”, a precizat Ileana Bodea,sefa Serviciului Sanatate si Siguranta in Munca din cadrul ITM  Valea Jiului.

Inspectorii ITM cauta sa vada cum rezolva muncitorii sarcinile in plus, asa incat sa aiba calificarile necesare si timpul fizic sa le duca pe rand la indeplinire. „O calificare necesita 700 de ore de practica si nu poti sa ii dai unui muncitor o sarcina pentru care nu e calificat. Sunt si posturi, cum e spre exemplu, cel de semnalist la put,unde muncitorul trebuie sa fie prezent fizic doar la intrarea si iesirea personalului din mina,iar intre timp,poate face alte sarcini pentru care are calificare”, a mai spus Ileana Bodea.
Controalele ITM se fac acum la toate unitatile miniere si la final vor fi trase si concluziile, asa incat oamenii, putini cat au mai ramas, sa nu aiba un stres in plus, prin fisa postului.

Diana Mitrache