Mai multe scoli si licee din Petrosani au încheiat un parteneriat pentru a eradica obezitatea. Este pentru prima datã când mai multi specialisti si profesori cautã sã gãseascã, în primul rând, cauza si abia apoi sã trateze efectul.
Profesorii de educatie fizicã si un nutritionist renumit au venit sã discute cu elevii care au sau nu probleme, sã îi învete sã mãnânce corect si sã se ocupe mai mult de sãnãtatea lor.
„Ne-am gândit noi sã intervenim în calitatea vietii copiilor si am început sã îi cântãrim, sã vedem care le sunt obiceiurile alimentare si încet-încet sã depistãm cum stau ei cu greutatea. Apoi urmeazã sã îi informãm pe pãrintii lor, ca sã stim ce este de fãcut. Nu vom interzice nimãnui, nimic. Sã nu spunem ce sã nu mãnânce. Sã spunem ce trebuie sã facã. Trebuie sã mãnânce echilibrat, de toate, fãrã diete”, a explicat  Vlachos Fotis, nutritionist cu rezultate excelente.
Nutritionistii spun cã ei nu cautã scuze si nici nu vor sã le audã de la pacientii lor, ci vor  învete copiii sã mãnânce corect. Un exemplu poate fi Rãzvan, care a învãtat cã micul dejun este important, cã trebuie sã facã miscare si asa a slãbit nu mai putin de 40 de kg în câteva luni. Iar lectia, odatã deprinsã, rãmâne sã o accepti toatã viata.
„Mama s-a tot rugat de mine, anul trecut, cam din mai pânã în iulie la sfârsit si nu am vrut sã merg la nutritionist. Pânã la urmã am acceptat si i-am fãcut pe plac. Aveam 127 kg si acum am 84 de kg. Nu e greu sã faci ce trebuie. Mai dificilã a fost perioada de adaptare, dar a trecut, pentru cã eu am prins perioada de adaptare vara în vacantã si am reusit sã mã adaptez mai bine. Nu aveam mesele regulate, sãream peste micul dejun, mergeam si mâncam câte ceva de la magazin si asta m-a fãcut sã mã îngras. Mesele regulate, corect proportionate si miscarea sunt cheia slãbirii, iar eu am avut noroc cã am început asta în vacantã. Acum sunt foarte, foarte multumit”, a explicat Rãzvan Gabriel Stafie, elev din Aninoasa, care le-a vorbit celor aflati în salã despre experienta lui.

Obezitatea afecteazã 30% din populatia globului, iar alimentatia este cea mai mare problemã a tinerilor, care sunt atrasi de fast food, în detrimentul unei mese din fructe si legume.  De aici si nevoia acestui parteneriat.
„Noi suntem coordonatorii acestui proiect ce se va desfãsura pe o perioadã de 6 luni în care avem ca partener principal Eurodiet si mai multe scoli din judetul Hunedoara, proiectul adresându-se elevilor de la ciclul primar pânã la cel superior. Este obligatoriu ca, prin educatie, a elevilor si a pãrintilor, sã îi determinãm sã adopte un stil de viatã sãnãtos”, a spus Rodica Pascal, director Colegiul Economic Hermes din Petrosani. „Vreau sã fiu sãnãtos” este un slogan ce ar trebui sã fie luat în calcul de orice tânãr si asta înseamnã si controlul greutãtii, dar si dieta potrivitã. Nutritionistii pot sã ne spunã ce avem de fãcut si tocmai asta se încearcã în baza acestui proiect, în premierã în judetul nostru.
Diana Mitrache