Prefectul judetului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a convocat, sâmbãtã, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã Hunedoara în sedintã extraordinarã la sediul Centrului de Management al Situatiilor de Urgentã Hunedoara pentru a stabili planul de mãsuri în vederea prevenirii si limitãrii efectelor negative generate de fenomenele hidrologice periculoase prognozate pentru Bazinul hidrografic CRIS.
Având în vedere avertizarea hidrologicã COD PORTOCALIU, emisã de INHGA pentru sfârsitul sãptãmânii, coroborat cu temperaturile ridicate din ultima perioadã si cu topirea bruscã a zãpezii, în scopul cresterii operationale a structurilor de interventie si eficientizarea actiunilor de rãspuns, CJSU a activat  grupa operativã a ISU Hunedoara si a CJCCI Hunedoara pe durata codului portocaliu cu reprezentanti ISU, IPJ, IJJ, SGA. S-a decis pregãtirea tuturor capacitãtilor detinute de institutiile CJSU, astfel încât sã se asigure o interventie operativã la nevoie. Din ordinul prefectului judetului Hunedoara s-a instituit serviciul de permanentã la primãriile din zonele vizate de avertizarea hidrologicã si prealarmarea personalului Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã, în vederea asigurãrii unei interventii operative în cazul producerii unor situatii de urgentã si verificarea de cãtre ISU Hunedoara a modului de instituire a serviciului de permanentã la primãriile vizate de codul portocaliu.
Prefectul judetului, în calitate de presedinte al CJSU a dispus Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgentã vizate de codul portocaliu sã desfãsoare sedinte extraordinare, precum si actionarea sistemelor de înstiintare/ alarmare a populatiei din localitatea/ zonele cu risc iminent de producere a inundatiilor, la nevoie. Este monitorizatã situatia privind starea cãilor de comunicatii, infrastructura de transport energie si de comunicatii, cursurile de apã, cu accent deosebit pe cele care de regulã produc zãpoare.
Specialistii Sistemului de Gospodãrire a Apelor Hunedoara, ai Formatiei de Ape Brad, analizeazã oportunitatea privind consolidarea sau executarea unor lucrãri de realizare a digurilor cu saci de nisip înainte de manifestarea fenomenelor periculoase si monitorizeazã permanent punctele critice identificate pe cursurile de apã, urmând sã comunice operativ evolutia evenimentelor.
CJSU a decis ca reprezentantii Sistemului de Gospodãrire a Apelor Hunedoara si autoritãtile publice locale din zonele aflate sub incidenta atentionãrii hidrologice sã inventarieze stocurile de materiale necesare gestionãrii situatiilor de urgentã generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase (inundatii). Personalul ISU este pregãtit sã intervinã în caz de nevoie, personalul din turele libere fiind prealarmat, la nevoie, în vederea prezentãrii în cel mai scurt timp la unitate.
La nivelul inspectoratului au fost organizate detasamente formate din 20-30 de subofiteri ISU, care, la ordin, vor fi dislocate în zonele de risc în care se preconizeazã formarea unor viituri pe cursurile pâraielor sau a râurilor. Ei sunt pregãtiti sã intervinã pentru consolidarea digurilor cu saci de nisip sau cu alte materiale si evacuarea populatiei, a animalelor, a bunurilor aflate în pericol, precum si pentru limitarea si înlãturarea eventualelor efecte negative. A fost dispusã si dislocarea unei motopompe remorcabile de mare capacitate, de la Detasamentul de Pompieri Deva la Statia de Pompieri Brad, în scopul gestionãrii eficiente a eventualelor situatii de urgentã. În momentul actual, în judetul Hunedoara, NU sunt atinse cotele de atentie pe râuri din bazinele hidrografice mentionate în avertizarea hidrologicã, în continuare urmând sã se monitorizeze situatia pe cursurile de apã vizate.