Zeci de tineri din mai multe scoli din Petrosani au ajuns la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida pentru a vedea oferta educationalã.  Au fost încântati de ceea ce au gãsit aici, de ideea de a avea o meserie, fie cã este vorba despre fete, fie despre bãieti. Si dacã pe bãieti i-a tentat mai ales simulatorul auto si ideea de a deveni soferi în clasa a XII-a, pe fete le-a atras clasa în care pot deveni coafeze, sau manichiuriste.
„Am venit sã vizitãm si noi, ca sã stim ce ne asteaptã în anul urmãtor.  Nu pare un liceu cum spun altii. Am auzit cã ar fi un liceu slab, dar mie nu mi se pare asa. Mi se pare chiar frumos. Mecanica mi-a plãcut si ideea cã pot deveni sofer”, a spus un bãiat din clasa a VIII-a de la Scoala Carmen Sylva.
„E foarte bunã oferta si mi-a plãcut clasa de mecanicã auto si clasa de cosmeticã si machiaj si cred cã mã vãd studiind aici. Toti cei din familia mea au fost elevi aici si sigur vreau si eu”, a spus si o tânãrã, elevã în clasa a VIII-a la Scoala Avram Stanca.
Actiunea a purtat titlul de „Scoala viitorului tãu” si a fost organizatã sub forma portilor deschise pentru elevii din gimnaziu, care ar putea sã fie interesati de o meserie.
„Este o activitate în cadrul Sãptãmânii meseriilor, organizatã la nivel de tarã, la toate liceele care au învãtãmânt profesional, sau învãtãmânt profesional dual. Noi le-am oferit câteva standuri cu produse realizate de  elevii de la fiecare calificare, plus o surprizã, pentru cã i-am lãsat sã testeze simulatorul auto”, a mentionat prof. Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.
Copiii au devenit interesati de meserii si sunt multi care ar dori sã se califice de pe bãncile scolii, iar afluxul de tineri spre aceste profile a crescut. Tocmai de accea si autoritãtile locale se implicã.

„Fac parte din Consiliul de administratie al colegiului si sunt si consilier local, dar doresc sã vã spun cã toate demersurile întreprinse de cei de aici sunt de toatã lauda. Iar pe viitor, noi, cei din Consiliul local si din Consiliul de administratie, vrem sã putem sã ajutãm acest liceu, sã le promovãm oferta, care este de ultimã orã, asa încât numãrul elevilor sã creascã”, a spus si Iulian Codreanu, consilier local la Petrosani.
Tinerii au venit si au vãzut ce înseamnã sã fii licean, dar mai ales la un colegiu pe care, dupã ce îl termini, poti avea o meserie cerutã pe piata muncii. Asta, în ciuda valului ce îi îndeamnã pe copiii din gimnaziu sã se îndrepte spre liceele cu profile umaniste, ori teoretice.
Diana Mitrache