Declansarea investigatiei aprofundate la Complexul Energetic Hunedoara de cãtre Comisia Europeanã deschide calea unor scenarii.  Pentru cã nu a prezentat un plan de restructurare, societatea energeticã nu a îndeplinit una dintre conditiile impuse de acordarea unui ajutor de stat. Mai mult, nu au fost prezentate nici planuri viabile pentru reorganizare.
“Am atras atentia în mai multe rânduri factorilor decidenti din conducerea Ministerului Energiei si din conducerea Complexului Energetic Hunedoara cã situatia tinde sã ia o turnurã periculoasã pentru soarta mineritului în Valea Jiului. Am mers la sfârsitul anului trecut la Petrosani si m-am întâlnit cu conducerea CEH si am primit asigurãri cã se lucreazã. Am interpelat Ministerul Energiei în luna februarie a acestui an si am primit asigurãri cã existã un plan de revitalizare si retehnologizare a CEH. Din pãcate, nimic concret, asa cã am ajuns astãzi sã constatãm cã s-a deschis o investigatie aprofundatã a Comisiei Europene în legãturã cu ajutoarele de stat acordate CEH”,  spune Cristina Prunã, parlamentar USR, specialist în domeniul energetic.
Scenariul cel mai plauzibil este acela cã CEH nu va mai putea beneficia de niciun fel de ajutor din partea statului român. Acest lucru va duce la o restructurare masivã a societãtii.
“Am sã traduc ce înseamnã acest lucru: orice intentie de a mai oferi CEH bani de la stat este practic imposibilã, iar restructurarea Complexului va fi una durã pe care o vor suporta în primul si în primul rând angajatii. Este o lipsã de profesionalism incredibilã, un mod de a te juca cu soarta oamenilor si a Sistemului Energetic National care frizeazã iresponsabilitatea totalã. PSD a reusit sã distrugã mineritul din România în timp ce promitea oamenilor din Valea Jiului cã totul va fi bine”, mai spune parlamentarul.
Comisia Europeanã a anuntat la începutul acestei sãptãmâni cã a demarat o investigatie aprofundatã la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.
Monika BACIU