Ministerul Fondurilor Europene vine cu lãmuriri în ceea ce priveste proiectul pilot lansat de Comisia Europeanã pentru zonele carbonifere aflate în tranzitie. Oficialii ministerului sustin cã platforma europeanã îs propune sã vinã în sprijinul zonelor miniere.
“La nivelul Comisiei Europene este promovatã o nouã initiativã “Platform on Coal Regions in Transition”, scopul fiind de a sprijini regiunile care desfãsoarã activitãti miniere, sã dezvolte si sã punã în aplicare proiecte care au potentialul de a stimula o transformare socialã, economicã si tehnologicã”, aratã oficialii Ministerului Fondurilor Europene.
Deocamdatã nu pot fi accesate fonduri europene prin acest proiect. Statul român trebuie sã prezinte Comisiei Europene proiecte concrete pentru zona Vãii Jiului, asta în urma unor propuneri venite din partea celor din Vale.
“În prezent Comisia Europeanã încearcã sã identifice statele member pilot care ar putea beneficia de asistentã tehnicã în procesul de tranzitie energeticã, prin facilitarea unei mai bune utilizãri a fondurilor si instrumentelor financiare actuale. România si-a exprimat deja intentia de a adera la aceastã platformã si de a beneficia de asistentã tehnicã, urmând sã aibã loc o reuniune pe aceastã temã, în a doua parte a lunii martie a anului curent. În prezent nu existã posibilitatea acordãrii de fonduri noi/suplimentare pentru aceastã initiativã”, mai aratã oficialii ministerului.
Patru tãri fac parte din proiectul pilot al Comisiei Europene. Este vorba de Grecia, Polonia, Germania si Slovacia.
Monika BACIU