Salvamontistii avertizeazã asupra pericolului ridicat de avalansã în Retezat, iar turistii sunt sfãtuiti sã evite ascensiuni la peste 1500 de metri altitudine. Avertismentul nu pare a-i convinge pe toti,  iar mai multi temerari au de gând sã urce pe vârfuri.
Unul dintre ele este si cel care avea sã rãpeascã viata a doi copii, în urma unei avalanse produse în aprilie anul trecut. Curs de alpinism si  încercare de ascensiune pe Vârful Peleaga (2509 m) este propunerea unei agentii de turism pentru acest weekend, chiar dacã pericolul de avalansã în Retezat este foarte mare.  Si alti temerari au de gând sã ”cucereascã” diferite  vârfuri montane din masiv, desi  îsi pot pune în pericol viata. Salvamontistii nu au fost informati pentru a-si mobiliza mai multi oameni în zonã în caz de nevoie.
”Pericolul de avalansã este destul de mare. Într-adevãr este frumos si poti merge în Retezat, dar trebuie sã-ti iei toate mãsurile de precautie. În mod normal ar fi trebui sã fim anuntati si noi, sã stim ce sã facem. Sã suplimentãm echipele care asigurã permanenta în zona aceea, sã putem interveni dacã este nevoie si sã nu ne întrebe dupã aceea de ce am ajuns dupã sapte ore la ei, cã atât facem, nu suntem cu elicopterul sã putem ajunge în câteva minute. Nici nu trebuia sã ne sune, pentru cã avem pe sait un formular pe care-l completau si noi aveam toate informatiile”, a declarat Ovidiu Bodean, seful Serviciului Judetean Salvamont Hunedoara. În aprilie 2017, o adevãratã tragedie avea sã se producã este în urma unei ascensiuni în Retezat, chiar sub Vârful Peleaga. Însotiti de pãrinti, doi adolescenti aflati într-o turã de antrenament au pierit luati de o avalansã de zãpadã. Copiii erau multiplii campioni la alpinism si cuceriserã vârfuri montane renumite. Pe de altã parte, tot în urma unei avalanse de zãpadã din Parâng, în decembrie 2017, un turist a murit iar un altul a fost rãnit.
Maximilian Gânju