Nu sunt bani pentru Valea Jiului, dar sunt proiecte…

Ministerul Fondurilor Europene nu are bani cu destinatie specialã pentru Valea Jiului. Oficialii de la minister spun însã, cã se pot accesa fonduri europene pentru realizarea unor proiecte în domeniul energiei regenerabile. Numai cã proiectele nu pot fi aplicate, cu usurintã, în Valea Jiului sau în judetul Hunedoara.
“La nivelul Ministerului Fondurilor Europene nu sunt alocate fonduri speciale pentru zona Valea Jiului însã, prin Programul Operational Infrastructurã Mare (POIM) unitãtile administrativ-teritoriale, subdiviziunile administrativ-teritoriale, asociatiile de dezvoltare intercomunitarã precum si societãtile cu activitate în sectorul energetic pot accesa finantare în cadrul Axei 6 – promovarea energiei curate si eficientei energetice în vederea sustinerii unei economii cu emisii scãzute de carbon, obiective specifice necompetitive cu depunere continuã”, aratã oficialii Ministerului Fondurilor Europene. Oficialii Ministerului specificã si ce fel de proiecte sunt eligibile pentru accesarea de fonduri. Povesti îmbrãcate frumos, dar aproape imposibil de realizat în Valea Jiului.
“Cresterea productiei de energie din resurse regenerabile mai putin exploatate (biomasã, biogaz, geotermal) – realizarea si/sau modernizarea capacitãtilor de productie a energiei electrice si/sau termice din biomasã si biogaz; realizarea si modernizarea capacitãtilor de productie a energiei  termice pe bazã de energie geotermalã; sprijinirea investitiilor în extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice, în scopul preluãrii energiei produse din resurse regenerabile; Cresterea economiilor în consumul de energie primarã prin cogenerare de înaltã eficientã – realizarea/modernizarea centralelor electrice de cogenerare de înaltã eficientã (maximum 8 MWe) pe gaz natural si biomasã la nivelul întreprinderilor”, mai aratã cei de la minister.
Specialistii în domeniu sustin cã astfel de proiecte sunt greu de pus în practicã în Valea Jiului.
“Biomasa este posibil de realizat în comunitãtile unde au teren arabil. Se cultivã o plantã care seamãnã cu porumbul iar în perioada de vegetatie maximã ea se secerã, se macinã si se depoziteazã. Din depozitul acela se bagã într-un buncãr si acolo se produce biogazul. Biogazul pune în functie un motor. Motorul, la rândul lui, pune în functie un generator. Apa care o foloseste pentru rãcirea motorului o foloseste pentru ca mai apoi sã încãlzeascã apa caldã menajerã sau clãdirile. La fel de bine pot sã stocheze biogazul si sã monteze pe masini butelii care se încarcã cu biogas si pot fi folosite. Astfel de proiecte existã în Austria sau alte comunitãti. Pe partea de cogenerare, ca sursã ar fi captarea metanului din minã. E destul de delicatã problema”, spun specialistii din Valea Jiului. Existã însã  posibilitatea realizãrii unor astfel de proiecte, numai cã la nivelul Vãii Jiului sunt greu de pus în practicã.  “Cãrbunele scos sã fie folosit în dublu scop, de a produce energie termicã si electricã, dar într-o comunitate care ar fi asociatã într-o  singurã administratie publicã si de acolo sã acceseze fonduri europene  pentru realizarea infrastructurii. E vorba de infrastructurã mare, cea care face transportul global între comunitãti si infrastructura micã de la punctele termice cãtre fiecare bloc în parte, si de la fiecare bloc cãtre fiecare apartament”, mai spun aceeasi specialisti.  Cei de la Ministerul Fondurilor Europene  subliniazã cã pentru astfel de proiecte Valea Jiului ar  beneficia de punctaj  suplimentar, în baza  memorandumului adoptat de Guvernul Ciolos, pentru zonele defavorizate.
Monika BACIU

3 comentarii la „Nu sunt bani pentru Valea Jiului, dar sunt proiecte…

 • 13 martie 2018 la 19:59
  Permalink

  Pentru valea jiului nu sunt bani dar sunt voturi pentru PSD , nu sunt bani pentru Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Valcan , drumul spre Herculane , drumul DN 7A (Cheile Jietului) spre Voineasa si Transalpina , Gara Petrosani , drumul judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , schimbarea tevilor de termoficare , investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului , …

  Răspunde
 • 14 martie 2018 la 07:28
  Permalink

  Valea Jiului……tot ii dai continuu cu investitiile,dar nu stii un lucru simplu si clar,,,,,,ORICE INVESTITIE SE FACE DIN FONDURI PROPRII,NU VINE NIMENI CU BANI IN MINA,DECI CEH.TREBUIE SA RENUNTE LA SALARIILE MARI PE CARE LE DA LA UNII ( ASA ZISI SEFI ),SA FACA RESTRUCTURARI DAR CORECTE ,SA ADUNE BANI SI APOI VIN SI INVESTITIILE.DECI EXISTA SOLUTII NUMAI SA SE VREA.ASA CA ATATA TIMP CAT CEHUL. ESTE O ENTITATE CARE ESTE CONDUSA POLITIC SI NU SE VREA RENTABILIZAREA LUI…………..ADIO INVESTITII

  Răspunde
  • 14 martie 2018 la 14:02
   Permalink

   oltene , vrei sa mearga bani de la bugetul statului doar in Gorj (Marin Condescu) si in Dolj (Radu Berceanu – Olguta Vasilescu)

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.