Verificãrile pe care Comisia Europeanã le-a dictat la Complexul Energetic Hunedoara sunt rezultatul unor plângeri, cel mai probabil, care vin din interior.
Asta cred sindicalistii din mineritul Vãii Jiului, care nu înteleg ce va putea sã scoatã la ivealã acest control al modului în care s-au cheltuit banii de subventii. Asta, doar dacã nu a existat un alt fel de interes din interior.
„Acest lucru s-a întâmplat, probabil,în urma unei sesizãri. Ar fi trsit sã aflãm cã aceasta a fost fãcutã de cãtre vreun reprezentant al statului român. Dar, în ceea ce priveste acordarea acelor ajutoare, pentru cã au fost mai multe, noi nu putem sã ne pronuntãm în momentul de fatã, dacã au fost corect sau incorect acordate. Ele au fost acordate dupã discutii cu Comisia Europeanã, dupã documentatii întocmite si într-adevãr, acolo existã o prevedere care spunea cã activitatea trebuie sã se divizeze si reorganizeze, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus Darius Câmpean, presedintele sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Comisia Europeanã (CE) a deschis o investigatie aprofundatã pentru a evalua dacã diferitele mãsuri de sprijin public acordate de autoritãtile române producãtorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane de euro (167 de milioane de lei) producãtorului de energie din Hunedoara, care se aflã într-o situatie de dificultate financiarã încã din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat sã prezinte un plan de restructurare menit sã asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în mãsurã sã ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de sase luni. În plus, printr-o decizie separatã, publicatã la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat cã CE Hunedoara trebuia sã ramburseze circa sase milioane de euro, sumã aferentã ajutorului de stat incompatibil.
Diana Mitrache