Consiliul Judetean Hunedoara a lansat în dezbatere publicã documentul privind regimul finantãrilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitãti non-profit de interes general.
Domeniile pentru care se acordã finantãri nerambursabile si sumele aprobate pentru anul 2018 conform hotãrârilor Consiliului Judetean Hunedoara sunt 200.000 de lei pentru promovarea valorilor culturale – programe si proiecte culturale de interes zonal, inclusiv culturã scrisã, 1.900.000 pentru sprijinirea cultelor religioase, 700.000 pentru organizarea de competitii sportive, precum si asigurarea furnizãrii serviciilor necesare pentru realizarea actiunilor si activitãtilor sportive. Alti 200.000 de lei sunt alocati pentru organizarea de activitãti recreative pentru tineret si asigurarea desfãsurãrii activitãtii de tineret. Surpriza vine însã la capitolul activitãtilor sociale. La acest capitol suma alocatã este de ZERO lei. Oficialii Consiliului Judetean Hunedoara spun cã se vor aloca fonduri, dacã asociatiile de profil vor solicita.
“Toate cele care sunt cu plus, începând de la culte, sporturi si tineret, toate sunt actiuni sociale, dar în afarã de asta existã tot o actiune cu profil social pe ceea ce înseamnã actiuni în vederea cinstirii anului centenarului. Sunt tot actiuni de genul acesta care o sã implice actiuni pentru tineri, transport la Sarmisegetusa, la Ulpia-Traiana, la Consiliul Judetean pentru a le prezenta un film împreunã cu un profesor de istorie vizavi de ce s-a întâmplat în anul 1918. Toate sunt actiuni sociale. În momentul când sunt actiuni care necesitã si au o greutate socialã, nu trebuie sã fie neapãrat trecute într-o listã. Se aprobã în Consiliul Judetean si o sã demarãm actiunea socialã cu impact”, a declarat Mircea Bobora, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Totodatã, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, asteaptã ca asociatiile/ organizatiile cu profil  social sã înainteze cereri de finantare.  “Si Caritas, si Crucea Rosie trebuie sã facã  solicitãri si, dacã sunt  fundamentate solicitãrile si necesare, sã nu aveti niciun fel de grijã cã nu se vor aproba”, a mai spus sursa citatã.
Monika BACIU