Întâi a picat un etaj întreg, cu tot cu locatarul de la nivelul superior, iar acum, blocul din Lupeni evacuat la finele anului trecut stã sã se prãbuseascã cu totul. Oamenii din zonã povestesc cã zilnic se aud pocnituri si infrastructura subrezitã crapã si se prãbuseste.
Cu toate astea, nimeni nu îsi asumã furturile, însã, în interiorul ce stã sã cadã, nu mai sunt geamuri, usi, podele si instalatii. Cei care au locuit acolo si care au fost evacuati, au luat cam tot ce se putea valorifica, iar, mai nou, au scobit pur si simplu în ziduri, de unde au sustras cãrãmizile.
Este un adevãrat pericol, reclamã acum cei care locuiesc în împrejurimi, dar primãria nu mai are cum sã pãzeascã acum constructia subrezitã.
„Noi am avut pazã la acest bloc. Dar nu putem avea pazã non-stop. Nu putem angaja  10 oameni pentru un singur bloc sã îl pãzeascã, deoarece noi, în acest moment, avem  16 politisti comunitari în tot Lupeniul, care, împãrtiti pe trei schimburi, punem si zilele  libere si concediile si este  absolut insuficient”, a explicat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.

Blocul va fi refãcut si proiectul intrã în vigoare în urmãtoarea perioadã, prin acel plan de revigorare a orasului, care poartã denumirea „Bahtalo” si care se adreseazã acestor oameni. Sunt bani pentru tot, însã, pânã la reconstructia lui, oamenii locului ar trebui sã ocoleascã zona.  „În acest moment avem 12 miliarde de lei vechi, care vor fi investiti în blocul respectiv, bani fãrã cei care sunt necesari pentru proiectare. Pentru proiectare avem deja alti bani si sã încercãm sã îl aducem la o formã cât mai bunã, ca oamenii sã poatã sã locuiascã în el. Pe mine mã intereseazã sã fie foarte bun acoperisul, sã fie izolat pe exterior, ca sã nu avem pierderi mari de energie, geamuri”, a mai spus Lucian Resmeritã.
Nu mai putin de 39 de familii au fost evacuate din aceastã constructie, ridicatã fãrã fundatie, din cãrãmizi, pe vremea vechii garnizoane militare. Locul nu mai este sigur, însã, cei care se aventureazã în interior, o fac pe propria lor rãspundere. Structura de rezistentã este afectatã grav si de hotii care au furat cam tot ce se putea, dar si de sistemul de alimentare cu apã si canalizarea care sunt defecte si au curs, subrezind toti peretii.
Diana Mitrache