Autoritãtile locale de la Petrila nu renuntã la ideea de a dezvolta un domeniu schiabil la Sureanu. Acesta ar urma sã se întindã pe o suprafatã de 30 de hectare.  Acum, autoritãtile locale de la Petrila  reactualizeazã un studiu pentru lucrãri de investigare geotehnicã pentru “pârtie de schi cu sondaje cu adâncimea de investigare pânã la 6 metri pentru roci medii si tari. Prin studiul geotehnic se fac calcule de portantã, se identificã tipul de teren, stratificatia terenului, nivelul freatic si se face încadrarea într-una din cele 3 categorii geotehnice prevãzute în normativul NP 074-2007”. Pentru noul studiu, edilii de la Petrila au alocat suma de 4,970 RON.
“Avem contractatã partea de studiu de fezabilitate, este la Institutul National de Cercetare în domeniul Turistic, urmãtorul pas este sã facem studiul geotehnic pentru cã a fost fãcut un studiu în 2013, dar legislatia s-a actualizat si trebuie sã îl refacem. Am modificat si amplasamentul. Dupã ce facem studiul geotehnic îl depunem la cei care ne fac SF-ul si apoi va trebui sã depunem toatã documentatia pentru avizare la Ministerul Turismului. Pentru studiul geotehnic trebuie mers în teren pentru probele de sol. Avem 30 de hectare pregãtite sã le dãm la schimb la Romsilva. Ne trebuie un aviz de la Ministerul Turismului, iar în urma avizului vom depune documentatia la Directia Silvicã pentru schimbul de teren”,  a declarat Dorin Curtean, viceprimarul orasului Petrila.
Fonduri de oriunde
Edilii si-au propus sã realizeze domeniul schiabil Sureanu cu fonduri de la bugetul de stat sau chiar din cele europene, dacã acest lucru este posibil. În trecut, a existat o asociere cu o firmã  privatã, însã lucrurile au luat o altã  întorsãturã, motiv  pentru care s-a renuntat la parteneriat.
“Momentan, nu avem nicio discutie pentru niciun parteneriat. Încercãm sã realizãm proiectul cu orice  fonduri care pot fi accesate. Nu renuntãm la ideea de a duce la îndeplinire proiectul si noi insistãm ca în mandatul acesta sã reusim sã îl implementãm”,  a mai spus viceprimarul orasului Petrila.
Masterplanul Ministerului Turismului cuprinde si statiunea montanã Sureanu – Petrila.
Monika BACIU