România, a zecea tarã din UE care polueazã

România ocupã locul 10 în topul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveste poluarea. Raportul Parlamentului European privind emisiile cu efect de serã plaseazã România pe locul 10 în topul statelor membre, raportat la cantitatea de noxe emisã în atmosferã.
Potrivit datelor Parlamentului European, pe primul loc în UE cu cele mai multe noxe emise în anul 2015 se aflã Germania cu 901.931 kilotone de CO2, urmatã de Regatul Unit cu 503.499 kilotone de CO2 si Franta cu 457.128 kilotone de CO2, România fiind plasatã pe locul 10, cu 116.426 kilotone de CO2.
La poluarea aerului contribuie si termocentralele care functioneazã pe bazã de cãrbune. Schema de comercializare a emisiilor obligã peste 11.000 de centrale energetice si fabrici sã detinã un permis pentru fiecare tonã de CO2 pe care o emit. Acest lucru ar trebui sã ofere un stimulent financiar pentru a polua mai putin: cu cât poluezi mai putin, cu atât plãtesti mai putin. Companiile trebuie sã cumpere permisele prin licitatii, iar pretul este influentat de cerere si ofertã. Spre exemplu, CEH are de cumpãrat peste 1,5 milioane de certificate de carbon. Restantele dateazã încã de acum 2 ani. Ultimele 150.000 de certificate de carbon au fost achizitionate, anul trecut, când în fruntea CEH se afla Mihael Melczer.
Statul a încasat 38,8 milioane euro pe certificatele de emisii
Statul a încasat, în februarie, peste 38,8 milioane de euro în urma comercializãrii, pe platforma de licitatie comunã a Uniunii Europene (UE), a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Au fost comercializate 4,16  milioane de certificate aferente instalatiilor stationare.  Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, schema de  comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã în cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme – EU ETS) s-a aplicat în prima fazã  pentru perioada 1 ianuarie 2005 –  31 decembrie 2007, iar a doua fazã a schemei se desfãsoarã în perioada 2008 – 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto. România participã la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de serã de la data aderãrii la Uniunea Europeanã (1 ianuarie 2007). Cea de-a treia etapã a schemei EU ETS are o duratã de opt ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020.
Monika BACIU

5 thoughts on “România, a zecea tarã din UE care polueazã

 • 12 martie 2018 at 19:39
  Permalink

  Termocentrala Paroseni in august anul acesta va indeplini toate conditiile de MEDIU .

  Reply
  • 12 martie 2018 at 21:28
   Permalink

   Da, dar nu va indeplini o conditie vitala: este ineficienta economic. Si daca nu va primi ajutoare de stat-si nu va primi-e de rau.

   Reply
 • 12 martie 2018 at 22:27
  Permalink

  Termocentrala Paroseni a fost modernizata de japonezi si este una dintre cea mai eficienta si moderna Termocentrala din Europa .

  Reply
  • 13 martie 2018 at 09:57
   Permalink

   Esti total pe langa subiect.

   Reply
 • 13 martie 2018 at 06:19
  Permalink

  se uita esentialul, schema de penalizare cu certificate de carbon,,povesti de jecmanit niste bani,,, credeti ca natura,clima,mediul este constient de cine cat plateste?….daca ai bani poti polua, numai influenteaza clima, noxele din Germania, Anglia sunt ok,,au certificate,, sa explice asta Mamei natura cind nivelul oceanelor va creste,ca ei sunt la zi cu certificatele de carbon,,,,asta e o alta fata a razboiului economic care sa dus si se duce pentru suprematie,,,,in rest ipocrizie,,,

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *