Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO, administrat de Universitatea din Bucuresti a fost gazda evenimentului organizat cu ocazia celei de-a cincea  întâlniri regionale  din cadrul  proiectului Interreg IMPACT –  Modele Inovatoare pentru Arii Protejate: Schimb si Transfer.

35 de participanti din Spania, Franta, Germania, Italia, Lituania si România au venit în Geoparc pentru a participa la conferinta internationalã intitulatã „Comunicarea si constientizarea rolului  ariilor protejate în conservarea patrimoniului natural”. Conferinta a fost un bun prilej pentru realizarea unui schimb de experientã între partenerii din cadrul proiectului si reprezentanti ai grupurilor tintã. În cadrul  prezentãrilor sustinute de specialistii prezenti, Ambasadorii Geoparcului au avut si ei propria sesiune de prezentare, în limba englezã, a  activitãtilor pe care le desfãsoarã în Geoparc. Tinerii ambasadori au încântat audienta prin dezinvolturã si implicarea de care dau dovadã în ceea ce fac.
Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO a fost selectat ca exemplu de bune practici (stakeholder) în cadrul proiectului de cãtre partenerul din România – Institutul National de Cercetare – Dezvoltare în Turism, organizatorul evenimentului. Bunele practici oferite de Geoparc partenerilor internationali sunt legate de managementul si constientizarea ariilor  protejate prin voluntariat si educatie. Concret, Geoparcul este un model pentru strategia de interpretare – Casele Geoparcului, programul de voluntariat Voluntari pentru Geoparc si Ambasadorii Geoparcului precum si pentru activitãtile educationale inovatoare desfãsurate în cadrul retelei EduGeoparc.
”Acest proiect constã în schimbul de experientã între parteneri prin intermediul vizitelor de studiu, a schimbului si transferului de bune practici. Fiecare partener implicã acele organizatii sau persoane din tara sã care pot fi un astfel de exemplu (stakeholder). În cazul nostru, Geoparcul este un stakeholder important pentru cã s-a implicat benevol în proiect si sperãm cã prin acest proiect vom aduce cât mai multi turisti în zonã si în judetul Hunedoara”, afirmã Cristina Lixãndroiu, manager de proiect si cercetãtor stiintific la Institutul National de Cercetare Dezvoltare în Turism din Bucuresti.
Douã dintre cele trei zile ale evenimentului au fost dedicate vizitelor în teren. Participantii  au vizitat Casele Geoparcului si Centrul de vizitare al Parcului National Retezat. De asemenea, ei au avut posibilitatea de a lua contact cu gastronomia localã, în cadrul unei sesiuni de degustare de produse locale organizatã cu sprijinul Asociatiei Femeilor din Sântãmãria Orlea.
Cei mai multi dintre participanti nu erau familiarizati cu conceptul de geoparc asa cã s-au declarat entuziasmati de experienta trãitã în România.
”Este prima datã când sunt într-un geoparc. Sunt de-a dreptul uimitã nu pentru cã sunt într-un geoparc sau pentru cã sunt într-un teritoriu UNESCO, ci pentru cã nu am mai întâlnit nicãieri ceea ce voi ati fãcut cu mâinile, mintea si inimã. Nu mã asteptam sã gãsesc, în teren, un astfel de exemplu în care o echipã micã, alãturi de tineri implicati pot  construi un mixt de povesti, stiintã, artã si dragoste”, apreciazã Aisté Jurkiené, EUCC Project coordinator, EUCC Baltic Office, Lituania.
La evenimentul desfãsurat în perioada  6 – 8 martie au participat partenerii din cadrul proiectului, reprezentanti ai Ministerului Turismului, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, ai Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate, ai Universitãtii din Bucuresti (administratorul statutului UNESCO pentru Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului), Regiei Nationale a Pãdurilor ROMSILVA, reprezentanti ai unor administratii de arii naturale protejate si reprezentanti ai unor asociatii turistice si de mediu din zona pilot.
Parteneriatul proiectului este format din 6 institutii din Spania, Franta, Lituania, Italia, Germania si România. Din România, partener în cadrul proiectului este Institutul National de Cercetare Dezvoltare în Turism. Proiectul este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionalã prin Programul de Cooperare Interregionalã INTERREG EUROPE si cofinantat de Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, derularea lui fiind programatã în perioada 2017 – 2021. Detalii suplimentare pot fi obtinute accesând paginã web a proiectului IMPACT: https://www.interregeurope.eu/impact Acesta este cel de al doilea eveniment international, desfãsurat în cadrul programului european INTERREG si gãzduit de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului. În perioada 11 – 15 februarie, 25 de specialisti din 8 tãri europene, parteneri în proiectul Interreg Danube GeoTour au venit la Hateg interesati sã descopere cele mai bune solutii pentru ”Valorizarea patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil si inovator în geoparcuri din regiunea Dunãrii”.
Proiectul international Interreg Danube GeoTour a fost initiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija, si reuneste parteneri din 11 tãri (Slovenia, Ungaria, Austria, Croatia, Cehia, România, Slovacia, Serbia, Finlanda, Portugalia si Franta) reprezentând geoparcuri UNESCO si geoparcuri aspirante, parcuri naturale si universitãti din tãrile dunãrene dar si din Reteaua Europeanã a Geoparcurilor. Proiectul Danube Geotour se deruleazã în intervalul ianuarie 2017 – iunie 2019 si este sprijinit de Reteaua Globalã a Geoparcurilor.
Proiectul beneficiazã de co-finantare (ERDF, IPA) prin Programul european transnational Dunãrea (Interreg – Danube Transnational Programme). Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe: www.interreg-danube.eu/danube-geotour si http://www.hateggeoparc.ro/proiecte-si-programe/proiectul-danube-geotour/

Adina POPA