Filmul care surprinde ultimele clipe ale celei mai vechi exploatãri de huilã din Valea Jiului, „Planeta Petrila” este nominalizat de mai multe ori la Premiile Gopo.  Pelicula are 4 nominalizãri la Premiile Gopo, a câstigat Premiul Publicului la TIFF, Premiul Juriului la Apricot Tree Ujan International Film Festival (Armenia), Premiul Black Sea Docs la Pelicam si a fost proiectat în festivaluri din Olanda, Canada, Franta, Ucraina, Germania, Slovenia, Rusia, Bosnia, Austria, Ungaria, Moldova. A fost co-produs si difuzat de HBO România.
Este cel mai vizionat film documentar în cinematografele din România, în 2017. Nominalizãrile la Premiile Gopo sunt  pentru: cea mai bunã imagine (Andrei Dascalescu);  cel mai bun montaj (Mircea Olteanu, Stefan Pârlog, Andrei Dascalescu);  cea mai bunã muzicã originalã (Mr.Jurjak, Ana Dubyk); cel mai bun film documentar.
„Mã bucur foarte mult si cred cã nominalizãrile acestea merg exact pe ceea ce a fost de valoare în film. O nominalizare pentru muzicã, una pentru imagine, pentru montaj, foarte bun si pentru cel mai bun film documentar. Sper ca din toate, mãcar 5 premii sã luãm”, a spus Ion Barbu, artistul din rolul central al documentarului realizat de Andrei Dãscãlescu la Petrila. Si dupã lansarea filmului, Barbu spune cã a vãzut în Petrila multi turisti, care au venit sã vadã locul în care s-a realizat acest documentar, iar brandul nãscut astfel, este, în opinia artistului plastic, sansa orasului.

„Planeta Petrila pentru Petrila este sansa nr 1 a orasului. Acest brand impus ar putea sã scoatã Petrila din ce a intrat dupã decesul minei si apoi al minei Lonea, care trage sã moarã. Sansa orasului stã în Planetã Petrila. Sunt tot mai multi oameni care vin sã viziteze Petrila acum, sã se întâlneascã cu atmosfera din acest film, de pe planetã. Este un câstig care trebuie exploatat foarte bine si sper ca odatã cu revitalizarea culturalã a minei, practic sã îsi înceapã destinul ei fericit”, afirmã Ion Barbu.
De altfel, Ion Barbu s-a întâlnit cu o trupã din Ungaria, care vrea sã facã un film pe care ulterior sã îl prezinte la festivalul de film din Venetia. Barbu are deja propunerea sã joace în acest film.
Diana Mitrache