Avram Iancu a abandonat cursa de la Polul Nord

În prima zi a competitiei de la Polul nord, la câteva ore de la start, atletul din Valea Jiului Avram Iancu Marius a abandonat-o. El reusise sã treacã de punctul 1 de control si trebuia sã ajungã la cel de al doilea. Potrivit site-ul oficial, alãturi de Avram Iancu a mai abandonat cursa si Didier da Costa.
mediat dupã ce a plecat din cursã, bibliotecarul din Petrosani a scris despre motivul ce l-a fãcut sã abandoneze. ”La km 11 al cursei, un <cutit îmi sfârtecã> gamba piciorului drept, lateral stânga. Durerea a fost atât de mare încât nu pot sã o descriu. Din acel moment Tibi  (n.r. Tiberiu Useriu) a reusit sã se desprindã de mine. Am continuat desi durerea era foarte mare. În 5 km mã ajunge din urmã Patrick. Nu pot reactiona. As fi vrut! M-am oprit pentru o scurtã alimentare. Cele 2 minute care le-am petrecut în repaus, au fãcut cã plecarea sã fie chinuitoare. Doar dupã câteva sute de metri am reusit sã ies din starea de schiopãtare. Am înteles cã rana e gravã. Totusi, eram pe locul 3 în acel moment, iar gândul la o medalie pentru România m-a animat. Mi-am pãstrat pozitia pânã la primul punct de control, Artric Cicle, km 37 al cursei. Acolo mi-am luat un Tador, am încercat sã fac ceva pentru a-mi alina durerea. Am mâncat f rapid si am iesit din punct cu aceeasi pozitie, determinat sã o duc la capãt. Pornirea a fost la fel de complicatã, cu dureri. Pentru încã 10 km am reusit sã pãstrez ecartul. Apoi am fost ajuns din urmã de 2-3 competitori. Ritmul meu de deplasare a devenit mult prea încet. Trecuserã 12 ore si am parcurs aproape 60 de km (în grafic pentru cei 70 per 24 de ore). Era noapte… am luat decizia sã dorm 2 -3 ore, sperând într-o recuperare. Nu gãseam un loc potrivit pentru a-mi monta kitul de somn. A trebuit sã trag în brate, sprijinindu-mã pe piciorul stâng si trãgându-l pe celãlalt. Într-un final gãsesc un loc sigur unde nu puteam fi cãlcat de masinã. Am început sã mã „gospodãresc „. În timp ce mã miscãm schiopãtam de-a binelea. Am intrat în sacul de dormit si eram în deplinã sigurantã. Am mâncat, m-am hidratat si m-am pus la somn, cu timer-ul setat la 3 ore. Dupã o orã a apãrut o masinã a organizatorilor. M-au întrebat dacã sunt în sigurantã. Rãspunsul a fost da. Am mentionat, însã, pãtania cu piciorul. Medicul a dorit sã vadã piciorul. Când am iesit din sac, primul pas pe care l-am fãcut a fost cumplit. La palpare s-a putut observa o durere evidentã în locul amintit , însã, nu a putut da un diagnostic precis. „It’s up to you” (depinde de tine) mi-a zis doctorul. Atunci am fãcut vreo 50 de metri sã vãd ce simt. Schiopãtam vizibil cu dureri mari. Mã cunosc! Am realizat cã rana nu este recuperabilã într-un timp scurt. Am ajuns în starea în care vointa celor mai dârji oameni de pe planetã, cumulatã la un loc, nu m-ar fi putut duce pânã la linia de sosire, în TIMPUL IMPUS”, a explicat Avram Iancu.
Pe primul loc este Tiberiu Useriu, cel care se aflã la cea de a treia încercare a sa, el fiind singurul român care a mai rãmas în aceastã cursã extremã. România este a doua tarã cu un numãr de  4 participanti la aceast ultramaratonul Arctic, dupã Zimbabwe cu  6 participanti. În  competitie sunt acum Levente Polgar,  Tiberiu Useriu si Florina Iofcea. Tibi Useriu a ajuns primul la Punctul de Control nr. 1, Cercul Artic, situat la 36 km de linia de start. El a plecat imediat spre al doilea punct de control, James Creek, distanta fiind de 78 km. Ultramaratonistul bistritean încearcã sã câstige pentru a treia oarã consecutiv cea mai durã cursã din lume folosind tactica de succes de la precedentele editii: start în fortã, avans cât mai mare fatã de urmãritori.
Levente Polgar a apãsat butonul SOS la km 110, el fiind singura persoanã cu handicap înscrisã în aceastã cursã, însã, a motivat gestul prin faptul cã vântul era foarte  puternic si l-a aruncat de mai multe ori, cu tot cu sanie, de pe traseu.
Diana Mitrache

2 thoughts on “Avram Iancu a abandonat cursa de la Polul Nord

 • 13 martie 2018 at 01:07
  Permalink

  Nu-i bai.Vine acasa,isi revine dupa care incepe antrenamentul pentru o noua provocare.De data asta o sa innoate Jiul de la origini pana la varsarea acestuia in Dunare.Dar si Maleia ar putea fi interesanta.

  Reply
  • 15 martie 2018 at 19:07
   Permalink

   Ha ha, buna asta cu Maleia. Apoi Slatinioara, Salatruc, Staicului, are destule pe aici.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *