Sfârsitul de sãptãmânã va aduce, în Straja, cea mai asteptatã competitie sportivã în rândul veteranilor. Asa cum îi spune numele, în acest weekend în statiunea montanã va avea loc o nouã editie a Cupei Veteranilor.
Primãria municipiului Lupeni este cooranizator al competitiei, alãturi de Comexim R Lupeni. În acest sens, edilii de la Lupeni au alocat 10.000 de lei, iar din suma de 5,504.2  deja au achizitionat cele necesare pentru desfãsurarea în bune conditii a concursului dedicat veteranilor schiului.
“Anual, Cupa Veteranilor, competitie rezervatã seniorilor schiori a atras iubitori ai sporturilor de iarnã precum si turisti din întreaga tarã. Urmare a acestei traditii, s-a ajuns practic la organizarea în acest an a editiei cu numãrul XLVII a acestei competitii rezervate schiorilor veterani. În anul 2018, competitia se doreste a se organiza în perioada 16-18 martie fiind implicatã ca în fiecare an si Asociatia Veteranilor Sportivi Straja Lupeni. Conform traditiei, în cadrul Cupei Veteranilor se vor organiza probe de schi fond si schi alpin pe diferite grupe de vârstã precum si festivitatea de premiere si Balul Veteranilor”, spune Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Este cea mai longevivã competitie de schi din tarã. Anul acesta Cupa Veteranilor ajunge la editia cu numãrul 47. Potrivit organizatorilor, cel mai tânãr concurent nu va trebui sã aibã sub 60 de ani.
La 101 ani pe schiuri
Cupa veteranilor are loc, la finele acestei sãptãmâni la Straja, iar veteranii, care de zeci de ani vin aici promit si acum sã ne demonstreazã cã distractia nu are vârstã. Sunt oameni în vârstã, care aici au învãtat sã schieze, pe vremea când, ca sã alunece la vale, foloseau doage, iar acum, cel mai vârstnic concurent va fi mos Stefan. El are 101 ani, împliniti în luna octombrie a anului trecut si o poveste ce nu poate fi decât amuzantã, când ti-o spune el. Acum joacã în reclame la tv si sâmbãtã va fi pe doage.

„Între 16 si 18 martie va fi Cupa Veteranilor, unde  vor veni schiori veterani din toatã tara si pentru care vom avea si foarte multe surprize. Vom avea si un concurent de 101 ani”, spune Emil Pãrãu, care nu dezvãluie mai mult, dar promite cã Straja va rãsuna de ritmuri vechi de zeci de ani.
Nimeni nu îi întrece la mãiestrie, nimeni nu le ia clasamentul, care, la cei trecuti de 60 de ani este fãcut la marea precizie, pentru cã nici unul nu e mai bun ca celãlalt. Si asta de când se stiu ei. Sunt toti trecuti de 60 de ani, iar unii aveau doar 7 ani când au urcat prima datã.
Emil Pãrãu este cel care îi adunã, an de an, si îi cazeazã în Straja, iar serile de carnaval, cu muzicã veche si amintiri depãnate la semineu sunt tot ce conteazã dupã ce veteranii îsi dau jos clãparii.
Diana Mitrache
Monika BACIU