SMURD functioneazã în judetul Hunedoara de 13 ani. Sub “pãlãria” Asociatiei Salvital îsI desfãsoarã paramedicii SMURD activitatea. Judetul Hunedoara a fost al doilea din tarã, dupã judetul Mures, unde a fost înfiintat serviciul mobil de urgentã si descarcerare.
“Ziua SMURD în judetul Hunedoara, instituitã de cãtre Consiliul Judetean Hunedoara prin Hotãrârea nr. 30/2008, manifestare cu caracter judetean, organizatã anual în data de 9 martie”, aratã cei de la SMURD Hunedoara. Anul acesta a fost unul tensionat pentru Asociatia Salvital. De la începutul anului, nouã primãrii din judet s-au retras din asociatie. Primarii au invocat dificultãtile financiare pe care le au în a achita contributia fatã de asociatie, ca urmare a modificãrilor aduse de Guvern Codului Fiscal.
„Este prea mult spus rãzbunare. Cred cã este invidie, o întelegere gresitã a activitãtii acestor oameni care salveazã vieti. Mi se pare anormal, ca toate cele nouã primãrii care s-au retras din asociatie sunt conduse de liberali. Contributia de 50.000 de lei pe an nu mi se pare foarte mare. Îmi pare rãu cã, la 13 ani de la înfiintarea Salvital, se întâmplã una ca asta. Este un complot al primarilor liberali împotriva Asociatiei Salvital. Nimeni, când salveazã vieti, nu se uitã pe fruntea omului ce culoare politicã are. Este necesar ca activitatea asociatiei sã continue pânã la preluarea ei de cãtre Ministerul de Interne. Din pãcate, se implicã foarte mult politicul aici”, a declarat Petru Mãrginean, presedintele Asociatiei Salvital, în cadrul unei conferinte de presã.
O astfel de intentie a existat si la Petrosani. Dupã o întâlnire la care au participat paramedicii, dar si reprezentantii Asociatiei Salvital, Consiliul Local al municipiului Petrosani a decis sã retragã proiectul. Luna trecutã, însã, Consiliul Local al municipiului Petrosani a decis diminuarea contributiei cãtre Asociatie. Asociatia Salvital Hunedoara s-a înfiintat în data de 9 martie 2005 prin libera exprimare a vointei de asociere a membrilor fondatori – autoritãti ale administratiei publice locale si institutii publice. La statutul asociatiei au aderat ulterior si alte autoritãti ale administratiei publice locale, institutii publice si alte persoane juridice.
În anul 2005, Adunarea Generalã a asociatiei a hotãrât înfiintarea Serviciului Mobil de Urgentã, Resuscitare si Descarcerare al Judetului Hunedoara (SMURD) si a propus membrilor asociatiei achizitionarea unui numãr de cinci ambulante de prim ajutor tip B2.
Monika BACIU