Nu stim exact care a fost contextul aparitiei fotbalului la Petrosani, în Valea Jiului, atunci în cifra pe care vrem sã o „legalizãm”, ca înfiintare a Jiului, 11 Martie 1919. România întregitã abia pâlpâia, ceva fotbal organizat se mai jucase prin Valea Jiului.
Un prim document îngrijit apare în anul 1939, odatã cu aniversarea a 20 de ani (1919-1939) a echipei Jiul Petrosani, scris în limba maghiarã, sub numele de coperta „Zsilvogyi – 20 eves – Jubiliacis, Sport Almanach 1919-1939”, într-o traducere “rebelã”, “Jubileul de 20 de ani a Jiului – Almanah Sportiv”, apãrut sub semnãtura lui Imre Spolarich. Acolo aflãm cã primele competitii organizate de fotbal au apãrut în anul 1913, când functionarii si muncitorii asociatilor miniere au început sã practice sportul sub numele de “Clubul Sportiv Petrosani” (Petrozsenyi Sport Club – P.S.C.) Petrosaniul, Valea Jiului erau încã în Imperiul Austro-Ungar…
Apar acolo o serie de nume care au fost pionierii acestor initiative, nume despre care vom vorbi mai pe larg în episoadele urmãtoare. Din pãcate, munca depusã de acesti inimosi oameni în domeniul implementãrii sportului în Valea Jiului a fost brusc întreruptã  de izbucnirea Primului Rãzboi Mondial, când majoritatea animatorilor sportului au plecat pe front. Asa a fost pânã în 1919. Când a venit primãvara, într-o zi de 11 Martie. De unde a si început povestea în alb-negru…
Suporterul si statuia
Trãim vremuri de veac XXI, cu meciuri de fotbal disputate sub semnul bâtelor si lacrimogenelor, ca fanatici care înjura patronii de echipã, rup garduri, afiseazã bannere obscene. Într-o astfel de vreme, când totul este sub viteza internetului, am primit o fotografie tulburãtoare: un om un suporter, lângã o statuie.

O pozã alb-negru, precum culorile Jiului de formatul acela mic, 6/9, fãrã prelucrãri, „photoshop”, ori alte tratamente. Poza are 54 de ani, fiind realizatã în 1964. Omul de lângã statuie, Tavi Petrus, este un mare anonim în masa oamenilor acestei plante. Este pur si simplu omul cu bucuria pentru fotbal, care si-a ales un moment al sãu, la intrarea în vechiul stadion „Jiul”, cam pe unde este acum statuia Minerului din actualul Parc. Suporter adevãrat al Jiului s-a fotografiat atunci în 1964, lângã simbolul echipei lui dragi.
Anii au trecut, suporterul s-a dus la stele, statuia a fost demolatã. Nici nu mai are importantã de ce.
GENU TUTU