Aflat la cap de linie Petrila, cum spun localnicii, Cartierul 8 Martie, singurul cu acest nume din Valea Jiului este locul cu blocuri-turn, ori cu patru etaje, cu oameni fel de fel, care, dis de dimineatã, stau la o bere la chioscul de la parterul blocului, cumpãrã pe datorie, sau cu oameni harnici, gospodari, care locuiesc la doi pasi mai încolo.
Practic, acest loc e împãrtit între douã lumi, toate grupate sub denumirea uneia dintre cele importante sãrbãtori: cea a mamei.
În aceastã zi de 8 martie, localnicii pãreau cã nici nu au observat în ce zi sunt si mai nimic nu pãrea schimbat. Cu exceptia unor femei, cu flori în mânã.
„Nu prea stiu ce sã zic. Acum realizez cã asta e ziua cartierului meu, cum ar veni. M-am gândit cã este un cartier cu un nume interesant. Dar nu e chiar asa interesant si cartierul, numai numele lui”, spune o femeie, ce dimineatã îsi ducea copiii la grãdinitã, unde aveau serbarea dedicatã mamei.
„Noi ne-am învãtat acum, aici. E bine, cã altã posibilitate nu avem. Nu e cel mai bun cartier din Petrila,  mai ales aici la capãt de linie. Este primãvarã, dar nu si în cartierul acesta. Nu stiu, dar lipseste ceva ”, a mai spus si o altã doamnã în dimineata zilei de 8 martie, în Cartierul 8 Martie.

Cartierul se întinde de la capãtul de linie al autobuzului de Petrila, în zona blocurilor turn, pânã la piatã, însã, pare împãrtit între douã lumi: una mai sãracã, iar cealaltã în care încã mai locuiesc oameni gospodari, care cândva au lucrat la minã si care acum, la pensie, îsi duc traiul linistit în acest loc. Departe de partea cu mult zgomot de la capãt.
„Este bine azi, cã e ziua femeilor. E un cartier bun, dar sunt si locuinte dãrãpãnate dezastru. Nu sunt tencuite blocurile. Nu prea e un cartier care sã merite numele acesta de primãvarã. E cam mizerabil. Acesta este adevãrul. Multi aruncã mizerie, poate ar trebui sã fie mai curat. Cã de la Lonea încolo poti sã spui cã e frumos, asfaltat. Nu prea îsi meritã numele de 8 Martie”, ne-a explicat un alt localnic, ce stã în zona mai linistitã a Cartierului 8 Martie.
Mii de oameni locuiesc în acest cartier si de cei din zona rãu-famatã aflãm doar din stirile  negative. Unul dintre blocurile de aici a luat foc si a fost un eveniment spectaculos, cu evacuãri la limitã si multã zarvã. La fel cum a fost si atunci când, în acelasi loc a izbucnit o adevãratã epidemie de hepatitã.  8 Martie, însã, este Cartierul celor mai multi locuitori ai orasului Petrila, cu cea mai mare densitate si diversitate a populatiei locului.
Diana Mitrache