Masinile de teren nu mai au voie, decât pe traseele special marcate. Este vorba despre zonele din Parcul National Defileul Jiului, arie protejatã prin Natura 2000.  Rangerii spun cã  au fãcut o nouã  popularizare a legilor în vigoare, tocmai pentru a atrage atentia celor ce ar vrea sã facã drumetii pe traseele din acest sit. Nici camparea nu se va mai face la voia întâmplãrii, anuntã reprezentantii Parcului National Defileul Jiului.  „Se pune accent pe accesul cu vehicule cu carburant fosil, în special, practicarea sporturilor off  road. Este interzisã în afara drumurilor publice, sau pe cele forestiere, unde este accesul permis”, a precizat Marin Serban, ranger în Parcul National Defileul Jiului.
Totusi, cei care vor sã meargã pe diverse trasee, trebuie doar sã se informeze corect, pentru cã sunt zone în care accesul este permis. Iar cei care mai organizeazã astfel de aventuri au fost deja convocati.
„Am organizat o întâlnire cu membrii comunitãtii locale, care posedã astfel de masini, i-am informat despre ce este vorba, ei au înteles si vor colabora cu noi. Gãsim solutii sã poatã sã tranziteze Parcul National Defileul Jiului, pentru cã sunt si drumuri  care intrã si ies  în parc, asa-numitele drumuri de legãturã, ori pe acestea accesul este permis”, mai afirmã rangerul.
Toate neregulile intrã sub incidenta OUG 57/2007, iar cei care le încalcã riscã sã fie aspru amendati.
„Faptele sunt sanctionate contraventional. Sunt amenzi, nu mici, prevãzute în Ordonanta 57 si  bine ar fi sã se informeze înainte oricine ar vrea sã facã astfel de  iesiri în teren, indiferent unde este locul. Sã caute pe internet sã afle statutul juridic. Avem informatiile necesare pe care le-am pus pe diverse site-uri, ori chiar îi invitãm sã discute cu rangerii din Parcul National Defileul Jiului”, a conchis Marin Serban.
Parcul National Defileul Jiului a fost declarat arie protejatã în anul 2005, prin Hotãrârea de Guvern Nr. 1581 din 8 decembrie (privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sãlbatice) si are o suprafatã totalã de 11.127 ha. Parcul national se întinde în partea de vesticã a Carpatilor Meridionali, între Muntii Vâlcan (grupã muntoasã a Muntilor Retezat-Godeanu, la vest si Muntii Parâng (ce apartin grupei muntoase Parâng- Sureanu-Lotrului), la est; de-a lungul râului Jiu, între confluenta Jiului de Est cu Jiul de Vest si confluenta cu valea Sadului si reprezintã o zonã montanã (cu stâncãrii, abrupturi calcaroase, vârfuri,  grohotisuri, chei, cascade, ponoare, pajisti montane si pãduri), în arealul cãruia sunt incluse rezervatiile naturale, dar si specii de animale, pãsãri si pesti protejate.
Diana Mitrache