Autoritãtile locale de la Uricani le-au solicitat celor de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului reabilitarea unor drumuri de acces cãtre fostele perimetre miniere. Totodatã, edilii au asteptãri legate si de incinta principalã a fostei mine Uricani.
“Închiderea si punerea în sigurantã a subteranului în cele douã mine de cãrbuni, Paroseni si Uricani, ar începe numai în România ianuarie 2018. De asemenea, Ordinul nr. 2823 / 21.12.2015 a ministrului culturii a clasat minã de cãrbune Petrila în Lista Monumentelor Istorice. Ca rezultat al aceastei obligatii, SNIMVJ-SA a trebuit sã opreascã executarea închiderii si a terenului lucrãri de recuperare în incinta principalã a minei de cãrbune Petrila. Acest lucru a condus la amânarea executãrii lucrãrilor principale de închidere si de recuperare a terenurilor de la suprafata primãriei municipiului Petrila. Pentru mina de cãrbune Uricani, comunitatea localã a solicitat unele lucrãri legate de incinta principalã si reabilitarea anumitor drumuri de acces”, aratã documentul Comisiei Europene.
Potrivit oficialilor SNIM, Comisia Europeanã trebuia notificatã în privinta acestor solicitãri pentru a le bugeta.
“E vorba de parcelare, luminozitate, canale, alei de acces. Fac parte din proiect. Noi trebuia sã le trecem ca exceptii la finantare pentru cã ele au apãrut ulterior întocmirii planului de închidere. Acestea sunt niste cerinte care au venit ulterior si atunci le putem finanta atâta timp cât ele sunt notificate Comisiei Europene, ca modificare a planului de închidere si îsi dau acceptul pentru finantare”, a declarat Petre Drãgoescu, directorul tehnic al SNIMVJ. Productia la minele din cadrul SNIMVJ a fost opritã încã de la finele anului trecut.
Monika BACIU