Senatorul PNL, Carmen Hãrãu se intereseazã de soarta CEH

Redresarea economico-financiarã a Complexului Energetic Hunedoara este încã un obiectiv destul de îndepãrtat. Asta sustine senatorul PNL, Carmen Hãrãu, în interpelarea adresatã ministrului Energiei, Anton Anton.
Un ajutor de stat în valoare de 184 de milioane de lei urmeazã a fi acordat societãtii energetice pentru închiderea minelor necompetitive. Numai cã ajutorul nu rezolvã si celelalte dificultãti ale societãtii energetice. În acest sens, senatorul solicitã lãmuriri de la ministrul Energiei.
„În pofida acestui ajutor de stat, care va conduce la închiderea unor mine necompetitive (Lonea si Lupeni), redresarea economico-financiarã a Complexului Energetic Hunedoara este încã un obiectiv destul de îndepãrtat, deoarece, pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesare investitii importante pentru retehnologizarea complexului, pentru formarea profesionalã a resurselor umane, dar si pentru restructurãri manageriale importante. Ca urmare a acestui pas important, vã solicit, domnule ministru,  urmãtoarele precizãri suplimentare: vã rog sã precizati dacã la nivelul Ministerului Energiei se întreprind demersuri similare pentru notificarea Comisiei Europene, în vederea obtinerii unor noi decizii pozitive pentru eventuale alte scheme de ajutor de stat; vã solicit sã precizati dacã la nivelul Ministerului Energiei s-au elaborat si înaintat solicitãri de finantare (de la Comisia Europeanã), fie pe fonduri structurale, fie pe alte scheme de finantare nerambursabilã, în vederea retehnologizãrii Societãtii Complexul Energetic Hunedoara SA – investitii care ar trebui sã creascã eficienta economicã a complexului si care ar conduce procesele complexului în limitele exigentelor de  mediu impuse de dreptul comunitar?”, aratã senatorul PNL, Carmen Hãrãu, în întrebarea adresatã ministrului Energiei, Anton Anton.
Resursa umanã este o altã componentã importantã a societãtii energetice. Senatorul vrea sã afle ce se va întâmpla cu personalul.  “Vã solicit sã îmi aduceti la cunostintã si ce decizii anticipati în privinta resursei umane din cadrul complexului, stiindu-se cã este o resursã umanã extrem de bine pregãtitã si calificatã tehnic pentru un anumit domeniu de activitate”, mai aratã senatorul.
Pe site-ul Ministerului Energiei a fost lansat proiectul de hotãrâre “privind aprobarea acordãrii ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara – S.A. pentru anul 2018”. Numai cã nu existã resurse financiare si pentru partea asa-zis viabilã a Complexului Energetic Hunedoara.
Monika BACIU

Un comentariu la „Senatorul PNL, Carmen Hãrãu se intereseazã de soarta CEH

  • 8 martie 2018 la 19:31
    Permalink

    Daca sar face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan atunci ar deveni rentabila huila din valea jiului.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.