Cu cateva saptamani inainte de inceperea noului an scolar, exista unitati in Valea Jiului care inca nu au autorizatie de functionare.

Reprezentantii DSP Hunedoara, cei abilitati pentru a libera autorizatiile de functionare a scolilor spun ca aceste unitati pot obtine un aviz favorabil daca isi remediaza deficientele care au fost constatate. Numarul unitatilor de invatamant care inca avizul celor de la Directia de Sanatate Publica este de 11.

“In Valea Jiului avem sase scoli si 5 gradinite (fara autorizatie sanitara de functionare – n.r.). avem Scoala generala de la Campul lui Neag, Scoala Generala IG Duca Petrosani, Scoala Generala clasele I-VIII din Lupeni, Generala Nr. 2 din Lupeni, Scoala Generala Nr. 2 din Uricani si cea din Jiet. Pot fi autorizate daca isi rezolva problemele pentru care nu au primit autorizatie”, a declarat Dumitra Stefan, director Directia de Sanatate Publica Hunedoara.

In judetul Hunedoara aproape toate unitatile de invatamant sunt autorizate. Astfel, acestea isi pot primi invataceii in conditii optime in prima zi de scoala.

„Avem autorizate scolile in proportie de 92,85% din structurile de invatamant din judetul Hunedoara. Sunt unele cu personalitate juridica si altele fara personalitate juridica. Cu personalitate juridica sunt un numar de 98 dintre care sunt 35 de licee, 57 de scoli si 7 gradinite. Din cele 35 de licee 31 sunt in mediul urban si toate au autorizatie, patru in mediu rural si toate au autorizatie. Avem 236 de scoli generale din care 56 sunt cu personalitate juridica, 6 in mediu rural si 49 in mediul urban dintre care avem doua fara autorizatie in mediul rural. Din cele 181 de scoli fara personalitate juridica avem in urban 51 de scoli si in rural 130 din care 13 sunt fara autorizatie sanitara de functionare”, mai spune Dumitra Stefan.

La scolile care nu au primit autorizatii de functionare deficientele constatate au fost multiple. Cele mai multe tin de normele de igiena.

„Sursa de apa nu este corespunzatoare, nu au grupuri sanitare diferite pentru gradinita si pentru scoala, nu este igienizata scoala, nu au iluminat corespunzator, nu au recipienti pentru colectarea reziduurilor la nivelul grupurilor sanitare, nu este corespunzator mobilierul”, a conchis directorul DSP Hunedoara.

Neregulile constatate de reprezentantii DSP Hunedoara pot fi remediate pana la inceperea noului an scolar. Astfel toate unitatile de invatamant pot dobandi acel certificat de autorizare care sa le permita functionarea. In aceste zile la toate unitatile de invatamant au loc lucrari de igienizare pentru ca cei mici sa isi sa intre in sali de clasa curate. Mai mult, pentru unii dintre elevi ziua de 10 septembrie va fi prima zi de scolar.

 Raul IRINOVICI