Pollicino, 10 ani si sute de copii fericiti

În acest an, italienii de la Pollicino sãrbãtoresc  douã decenii de când au venit în Valea Jiului, 15 ani de când Petrosaniul este înfrãtit cu localitatea Ponte Nelle Alpi si 10 ani de când Casa Pollicino a devenit a doua casã pentru sute de copii cu probleme.
Fie cã vin din familii sãrace, fie cã au probleme grave de sãnãtate, toti sunt bine primiti la aceastã casã a lor si acum, la ora bilantului, aflãm cã aici gãsesc oameni ce sunt gata sã  le dea o mânã de ajutor în viata lor. „În decursul a zece ani, noi am asistat sute de copii. Astãzi, asociatia dezvoltã douã servicii sociale moderne, în sensul cã sunt cele de zi, care vin în întâmpinarea copiilor aflati în nevoie, a celor care planeazã riscul de abandon familial si / sau scolar si un centru de zi dedicat copiilor cu dizabilitãti din toatã Valea Jiului. În cadrul serviciilor noastre, copiii sunt îngriiti aproape ca în centrele rezidentiale, doar cã nu dorm la noi, dar aici ei sunt îngrijiti, spãlati, li se face dus  zilnic si îi ducem la tuns pe cei care sunt mai mari si nu au posibilitãti, dar doresc freze mai moderne. Le spãlãm hainutele si le cãlcãm”, a explicat Florentina Presecan, coordonator al activitãtii de la Casa Pollicino Petrosani.
Sunt zeci de copii care se simt aici mai bine ca acasã, unde poate nu au mai nimic si cei de la Casa Pollicino le sunt mame de împrumut. Serviciile se adreseazã, însã, si celor cu dizabilitãti.
„Noi asistãm si 30 de copii din Valea Jiului, cu toate tipurile de dizabilitãti. Avem cu deficiente grave, de la Sindrom Down, la autism, parapareze, tetrapareze si retard neuropsihomotorii si alte dizabilitãti”, a mai adãugat Florentina Presecan.
La Pollicino vin, periodic, si voluntarii italieni. Nu o datã, am gãsit aici vânãtori de munte, fosti generali NATO, care vin sã le gãteascã acestor copii, sã îi învete sã îsi cultive legume într-o micã serã, ori sã îi antreneze în joacã. Le-au pictat peretii si le-au colrat lumea lor de copii, care aici se simt acasã.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.