112 încã nu sunã în munti

Sute de oameni sunt în pericol pe muntii din judetul Hunedoara, pentru cã semnalul GSM nu poate fi receptionat.  Sunt zone întregi în care orice mobil rpmâne mut, iar prefectul judetului Hunedoara a încercat, de luni de zile sã rezolve situatia. Cei de la ANCOM l-au nemultumit de fiecare datã si situatia ar putea sã treneze pânã spre sfârsitul primãverii. Asta, cu putin noroc. „Eu nu sunt foarte multumit de rãspunsul pe care  l-am primit si am fãcut toate demersurile. Acum se aflã pe teritoriul judetului Hunedoara unde fac mãsurãtori de semnal, pentru identificarea si delimitarea zonelor albe, iar în luna aprilie vom avea o discutie cu directorul regional, cu privire la mijloacele prin care sã asigurãm zonele cu semnal GSM. Am identificat câteva zone, dar problema este cine le finanteazã. Anul trecut au avut granturi guvernamentale, pentru a asigura zonele albe, dar traficul de date. Este ok si asta si asta, dar pentru noi, prioritarã, este comunicarea de urgentã”, a spus Fabius Kiszely, prefectul judetului Hunedoara .
Cu alte cuvinte, dacã te rãtãcesti pe munte, nu poti suna la 112. Si asta este foarte grav, motiv pentru care nu doar ANCOM este pus la lucru, ci si cei de la Electricã. „Cu cei de la Electricã am identificat posibilitãtile  de alimentare cu energie electricã, pentru cã este evident cã pentru releele de putere mai mare este nevoie de energie electricã. Electricã ne-a pus la dispozitie documentele si sper cã, dupã finalizarea mãsurãtorilor sã avem conturatã o idee clarã despre  ce se întâmplã în aceste zone”, a mai adãugat prefectul judetului Hunedoara.
Zonele si traseele din Muntii Retezat care în prezent nu au acoperire GSM sunt Poiana Pelegii, Lacul Bucura, Tãul Peleaga, Tãul Peleguta, Platoul Rades-Zlata, Stâna de Râu, Valea Galesului, Valea Rea, Valea Pietrele, Zona Cîmpusel, Cîmpu Mielului si Cabana Buta. Salovamontistii, ori jandarmii montani reusesc cu greu sã localizeze un rãtãcit, despre care aflã date de la rudele de acasã, din acest motiv, iar serviciul 112 nu poate fi apelat deloc în aceste situatii, de pe telefonul celui ce este în acel loc.
Diana Mitrache

Advertisements