Zonele periurbane, aflate la granitele mai multor municipii din Valea Jiului sunt în atentia guvernantilor, pentru cã se încearcã scoaterea lor din aceastã categorie superioarã, tocmai pentru a putea sã primeascã fonduri europene.
S-a tot vorbit despre cãtune precum Dealu Babii, Dâlja, Bolii, ori altele, care nu pot primi bani pentru reabilitarea strãzilor, canalizare si alte investitii absolut necesare, ori pentru dezvoltarea agroturismului, deoarece ele apartin municipiilor la granita cãrora se aflã. Acum, însã, prefectul judetului Hunedoara Fabius Kiszely sustine cã este necesarã o modificare legislativã, care sã permitã reintroducerea zonelor periurbane în mecanismul de sprijin prin mãsuri aferente fondurilor europene , în noul Program National de Dezvoltare Ruralã.
„Au fost omise din PNDR si, ca atare, potentialii beneficiari nu puteau primi bani, în contra-partidã cu cei din zonele rurale, care au primit bani pentru sprijin. Ne gândim foarte tare ca, pe exercitiul bugetar urmãtor, sã corectãm acest neajuns al strategiei, în asa fel încât sã putem asigura dezvoltarea  lor. (…) În Valea Jiului existã zone de munte unde clar se pot aplica aceste mãsuri. Acesta este si motivul pentru care am propus ca prima sedintã a comitetului de zone montane sã se tinã în Valea Jiului si în urmãtorul PNDL vrem clar sã introducem aceste zone”, a precizat prefectul Fabius Kiszely.
Nici o lege nu mai avantajeazã acum Valea Jiului  si zona pare sã se scufunde.
Autoritãtile locale nu au profitat de perioada în care Valea a fost Zonã Defavorizatã si nici investitorii nu s-au înghesuit, dar nici de legea zonelor periurbane nu putem beneficia si atunci nu putem atrage nici fonduri. Edilii locali cautã solutii, dar legile îi încurcã în continuare.
Primarii din Valea Jiului s-au constituit într-o asociatie de dezvoltare cu ajutorul cãreia sã atragã fondurile de la Uniunea Europeanã, dar demersurile pentru a salva zona sunt departe de a deveni realitate.  Mineritul se restrânge si, în aceste conditii, o lege similarã cu cea a Zonelor Defavorizate ar putea fi în avantaj. Din pãcate, însã, nici nu poate fi vorba despre asa ceva, chiar dacã în Europa sunt zone libere de taxe si nu am fi primii, cu Valea Jiului. Zonele de la periferia oraselor din Valea Jiului ar fi în avantaj, dacã s-ar declara periurbane, iar edilii ar putea sã atragã fonduri pentru ele.
Diana Mitrache