Desi au existat facilitãti, institutii special create, de genul Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM) si multe planuri, România nu are, la ora actualã nici strategie energeticã, nici proiecte pentru zone precum Valea Jiului.
Este tristul adevãr desprins în urma vizitei la Bruxelles a celor de la CEH, Ministerul Energiei si autoritãtile locale, reprezentate de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, De altfel, primarul a si subliniat faptul cã alte tãri au venit cu proiecte si cã noi încã nu stim ce vrem.
„Noi, cu pãrere de rãu trebuie sã spun, nu avem nici acum strategie energeticã nationalã. Sã stiti cã acele programe prin ANDIPRZM, ori prin alte proiecte nationale, în acest moment, nu mai  existã în România. Nu mai existã nimic cu finantare nationalã pentru zonele miniere. Mie mi s-a pãrut cã e asa un pic neadecvat. Toate celelalte state  au proiecte si programe nationale prin care finanteazã tot felul de lucruri. Noi am renuntat”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Tiberiu Iacob Ridzi a fost la Bruxelles, acolo unde s-a discutat despre viitorul zonelor miniere. Sunt 185.000 de oameni în Europa, care depind de sectorul minier, în 4 regiuni, iar câteva tãri europene deja au scris proiecte de finantare. Noi, deocamdatã doar am participat la întruniri, iar acum totul cade în grija statului.
„Nu trebuie sã vinã statul sã facã fabrici în Valea Jiului, cã nu se mai poate si a trecut acea perioadã. Însã, statul poate ca, în momentul în care vine un investitor mare, la Guvern si spune cã vrea sã facã o investitie de 20 de milioane de euro, sã poatã sã îi sprijine sã facã investitia în Valea Jiului. Nu în altã parte. Si atunci le acordã si acele facilitãti acceptate de UE, ca ajutor de minimis, la firmele ce investesc”, a mai spus Iacob Ridzi.
La Bruxelles a fost lansatã platforma pentru regiunile carbonifere din Europa, care sunt în tranzitie. Este o initiativã  a Uniunii Europene, ce s-a lansat în aceastã sãptãmânã la Bruxelles si care pune, pentru prima datã, înainte de eficienta energeticã si economicã, oamenii care lucreazã în acest domeniu.
Diana Mitrache