Care sunt motivele pentru prelungirea activitãtii la mina Lupeni?

Oficialii Ministerului Energiei aratã care sunt motivele care au dus la prelungirea activitãtii minei Lupeni. Au existat întârzieri legate de vitezã de avansare a abatajelor, dar s-a dorit si epuizarea resurselor de cãrbune pregãtite.
“În perioada octombrie 2016-martie 2017 au existat întârzieri legate de vitezã de avansare a abatajelor aflate în exploatare la EM Lupeni datorate în special unor accidente tectonice, si anume  aparitia unor falii si a unor infiltratii de apã intempestive, care au condus la prelungirea termenelor stabilite pentru finalizarea exploatãrii rezervelor pregãtite la EM Lupeni”, aratã Ministerul Energiei.
La Mina Lupeni au existat si probleme în ceea ce priveste autoîncãlzirea cãrbunelui într-un abataj aflat în exploatare.
“De asemenea în cursul lunii mai 2017 la EM Lupeni în proximitatea unui abataj aflat în exploatare au apãrut fenomene de autoîncãlzire a cãrbunelui fapt pentru care au fost întârziate lucrãrile de exploatare a cãrbunelui si se lucreazã la lichidarea acestui fenomen în vederea continuãrii activitãtii de productie în conditii de securitate. Acest lucru a determinat prelungirea termenului de exploatare a cãrbunelui în zona abatajului mentionat anterior pânã la epuizarea resurselor de cãrbune pregãtite. Urmare aspectelor prezentate mai sus rezultã necesitatea prelungirii duratei de exploatare la EM Lupeni pânã la finele anului 2018”, mai aratã ministerul. EM Lonea si EM Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatãri miniere din bazinul carbonifer al Vãii Jiului având o structurã de lucrãri miniere extinsã pe mai multe niveluri de exploatare cu mai multe incinte care si-au pierdut utilitatea odatã cu cresterea adâncimii de exploatare a cãrbunelui.
“Ca urmare a acestui fapt s-a constat în ultima perioadã agravarea fenomenelor de subsidentã, si anume deformãri ale suprafetei datorate exploatãrii cãrbunelui efectuate în subteran, care au determinat modificãri ale Planurilor de încetare a activitãtii atât pentru EM Lonea cât si pentru EM Lupeni. Aceastã situatie a dus la decalarea termenelor de închidere a unitãtilor miniere dupã finalizarea activitãtii de productie stabilitã pentru data de 31 decembrie 2018.
Având în vedere cã închiderea celor 2 unitãti trebuie sã se facã în conditii de sigurantã cu conservarea straturilor de cãrbune si evitarea unor eventuale accidente care ar putea apãrea în conditiile în care nu s-ar respecta procedura de închidere a minelor în conformitate cu prevederile Legii minelor nr.85/2003, cu modificãrile si completãrile ulterioare, s-a constat cã este necesarã prelungirea termenelor de închidere subteranã astfel: EM Lonea pânã la finele anului 2020, EM Lupeni pânã în luna iulie 2021. Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislatiei europene, CEH  S. A. a întocmit Noul Plan de închidere si documentatia de finantare a costurilor de închidere pentru cele douã exploatãri miniere. Aceste documentatii au fãcut obiectul renotificãrii transmise la Comisia Uniunii Europene”, aratã Ministerul Energiei. Noul Plan de închidere prevede ca încetarea activitãtii de productie pentru EM Lonea si EM Lupeni sã fie data de 31.12.2018.
Monika BACIU

Advertisements

5 comentarii la „Care sunt motivele pentru prelungirea activitãtii la mina Lupeni?

 • 28 februarie 2018 la 19:34
  Permalink

  Vrem investitiile promise anul trecut de guvernul PSD – ALDE la EM Livezeni si EM Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului !

 • 28 februarie 2018 la 23:42
  Permalink

  Mai schimba placa amice. Altceva mai sti sa scrii sau ai ramas blocat pe investitii?

 • 1 martie 2018 la 06:19
  Permalink

  Da, imediat apare Costica vecinul, care te va improsca cu mizerii 😛 dar atat ma duce capul…. nu e vina mea….asa sunt din nastere 🙂

 • 1 martie 2018 la 07:16
  Permalink

  ai uitat de tevile de termoficare

 • 1 martie 2018 la 11:19
  Permalink

  uniunea a dat bani otr închidere în 2017 m? mir Cum de s-au l?sat prostiti

Comentariile sunt închise.