Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian, militeazã pentru mentinerea a patru unitãti miniere în Valea Jiului. La sedinta de la Camera Deputatilor, de sãptãmâna trecutã, acesta a apãrat interesele minerilor din Valea Jiului.
“Mã duc în piatã, dacã vom mai gãsi si lacãte, sã închidem minele si sã pregãtim pe cei care exploateazã fierul vechi. Ãsta a fost materialul trimis la Bruxelles, un material unde s-au consultat cu draperiile închise, nu au fost consultate comunitãtile, nu au fost consultati cei care sunt specialisti. tin enorm ca cele patru unitãti statul sã se trezeascã, sã le pãstrãm la pachet pentru cã este nevoie de cãrbune încã 10 ani. Trebuie sã fie un sistem strategic care trebuie pãstrat. E o avere nationalã sã mai gãsim un miner. Dacã au dispãrut minerii, nu o mai vinã peste 10 ani nimeni sã mai lucreze în minã. Sã facem toate eforturile, sã îi anuntãm pe cei care conduc România cã este nevoie de pãstrarea acestor mine pentru sistemul national energetic”,  a spus Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian.
Numai cã acesta nu a gãsit sustinere si din partea presedintelui Federatiei Patronale Energiei, Dan Gheorghiu, care a a subliniat cã România nu poate sustine unitãtile miniere, în contextul european, în care pânã în anul 2030 energia produsã pe bazã de regenerabile trebuie sã atingã o cotã de 35%.
“V-as ruga sã revenim cu picioarele pe pãmânt si sã vedem în contextul de astãzi, de productie de energie electricã din România si în contextul reglementãrilor Uniunii Europene, care pânã în 2030 trebuie sã avem o productie de regenerabile de 35%, e foarte greu de sustinut un astfel de punct de vedere. Sã luãm ceea ce este viabil, si anume centrala de la Paroseni care a stiut sã îsi punã la punct grupul de 150 MWh si sã îsi aducã toate investitiile de mediu în asa fel încât astãzi poate obtine certificatul integrat de functionare si care poate sã tragã dupã sine cel putin douã mine care retehnologizate sã poatã sã dea o productie de 2400 de tone/zi. Dacã ajung la productia asta pot fi viabile si pot sã functioneze”,  a spus Dan Gheorghiu, presedinte Federatiei Patronale Energie.
Dan Gheorghiu este cunoscut ca un apropiat al fostului premier Victor Ponta. Tocmai pe mandatul lui Ponta o delegatie a fost în China în cãutare de investitori pentru Mintia. Gheorghiu spune cã Mintia este moartã.
“Deva, eu o vãd moartã, si o vãd moartã din punct de vedere al faptului cã pânã în ziua de astãzi nu s-a miscat nimic ca sã fim la cerintele de mediu de astãzi. O investitie într-o instalatie de desulfurare la un grup de 200 MWh este de 20-30 milioane de euro, plus evacuarea de slam dens mai este si ea între 15-20 de milioane de euro, plus instalatiile de denoxare care sunt între 15-20 de milioane de euro/grup, faceti socoteala ori patru, ce s-ar întâmpla. La Deva este retehnologizat, pe jumãtate, un singur grup si ãla e grupul 3 si trebuie umblat, din nou, la cazan si la turbinã si nu au fost în stare timp de 10 de ani de zile, când am avut hotãrâre de Guvern, ordonantã de urgentã transformatã în lege, si am avut prin lege finantarea cu garantia de stat, nu au fost în stare, cu echipamentele aflate în stoc, de la rusi pentru grupul 1 sã facem nimic. Dupã pãrerea mea, dacã suntem oameni normali si vrem sã le dãm o sansã celor de acolo, în ãstia 2 ani care îi mai avem la dispozitie, rapid de tot sã facem o fotocopie a grupului de ciclu mixt de la Iernut si sã rãmânã un centru energetic important Deva pe harta României. Altfel ne îmbãtãm cu apã rece. Suntem în momentul de fatã în situatia care Deva are cea mai bunã legãturã cu sistemul national din Ungaria si este retehnologizatã statia din Deva, trebuie creat urgent acel proiect în care sã atragem sursele de finantare si acestea existã din partea investitorilor români si sã le dãm o sansã celor de acolo. Altfel Deva dispare de pe harta energeticã a României”,  a mai spus Gheorghiu. Statul român are semnale din partea japonezilor care vor sã vinã sã investeascã la Mintia.
Monika BACIU