„Înghetãm aici degeaba. Putem avea ce model vrem noi, modern sau nu, cã nu avem cui sã vindem. Facem bradul, asteptãm pe Mos Crãciun cu mãrtisor”, spunea marti dimineatã o vânzãtoare de mãrtisoare din centrul Petrosaniului, care stãtea zgribulitã în vântul ce sufla cu putere.
Pe viscol, la tarabele din zona centralã a municipiului Petrosani, stau, de douã zile, o mânã de oameni, care spun cã vor sã ne vândã vestitorii primãverii care nu mai vine. Viscolul, însã, îi tine departe si pe cumpãrãtori, iar oamenii se plâng cã nu prea merge încã vânzarea. Dar mai sunt douã zile. „Bani investiti si n-am scos nimic. Cel mai ieftin e 50 de bani si cel mai scump 15 lei”, sustine vânzãtoarea.
Se poartã mãrtisoarele mari, spun cei car le vând si piesa de rezistentã ar fi o astfel de brosã într-o cutiutã, însã, mai toti vânzãtorii stau în ger cu ochii dupã clienti.
„Vând mãrtisoare scumpe, sau ieftine. Am pentru fiecare, cu 10 lei si preturile urcã. Depinde fiecare ce vrea si pentru cine vrea. Cumpãrã lumea, mai greu acum, dar pânã vine primãvara, sperãm sã vindem”, spune cu optimism un alt vânzãtor venit în târg de vreo douã zile.
Iarna, însã, nu se dã dusã din zona noastrã si gerul cumplit, viscolul si ninsoarea încã ne mai tin captivi în iarnã. Tocmai de aceea, cei mai multi vânzãtori au si decretat cã vând mãrtisoarele, ca sã împodobeascã cu ele bradul de Crãciun.
Diana Mitrache