Raportul Comisiei de Anchetã a ANRE aratã cã una din propuneri este instituirea unei legi speciale pentru reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit specialistilor, este aproape imposibil promovarea unei astfel de legi.
“Deocamdatã nu am primit nimic. Este un plan înaintat la Consiliul de Administratie, iar acesta trebuie sã ajungã la minister. Pentru societãtile comerciale e greu de aplicat o lege specialã, dar vom face o analizã”, a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara aratã în planul de dezvoltare o serie de mãsuri ce ar trebui întreprinse de statul român.
“Pentru implementarea programelor propuse, în afara mãsurilor luate la nivelul societãtii, este necesarã implicarea unor institutii ale statului român deoarece a fost luatã în considerare printre altele, modificarea legislatiei, astfel: Modificarea/completarea unor acte normative (Legea nr. 123/2012; HG nr. 138/2013) precum si a legislatiei secundare care sã stabileascã forma prin care sã se poatã acorda sprijin financiar producãtorilor de energie electricã pe bazã de combustibil solid. Solicitarea se bazeazã pe faptul cã energia electricã produsã din surse conventionale este sigurã, flexibilã si stabile; Reconsiderarea în Strategia Energeticã Nationalã a importantei productiei de huilã din Valea Jiului ca resursã strategicã pentru producerea de energie electricã si termicã; Înfiintarea unor entitãti economice integrate care sã functioneze pe baza unui mic de resurse energetice în cadrul cãreia huila sã aibã importantã strategicã.
Initierea la nivelul statului român a actiunilor necesare fie pentru prelungirea Deciziei 2010/787/UE, fie pentru promovarea la nivelul UE a unei nor reglementãri dupã încetarea prevederilor actualei decizii, în sensul posibilitãtii subventionãrii activitãtii de productie si dupã anul 2018; Identificarea modalitãtilor de sprijinire a SCEH SA pentru obtinerea surselor financiare necesare implementãrii programului de investitii, ca element cheie al strategiei prezentate; Garantarea recunoasterii costului integral de productie a cãrbunelui în costul de productie al energiei electrice si termice produse în cadrul termocentralelor Deva si Paroseni.
Identificarea modalitãtilor de sprijinire a societãtii Complexul Energetic Hunedoara SA pentru obtinerea resurselor financiare necesare implementãrii programelor de investitii ca element cheie al programelor de dezvoltare elaborate pentru fiecare tip de activitate în partienitierea împreunã cu autoritãtile locale a proiectelor necesare reabilitãrii si extinderii retelelor de distributie a energiei termice în municipiul Deva si în localitãtile din Valea Jiului si realizarea surselor de producere a apei calde menajere pentru perioada sezonului cald pe bazã de panouri solare”, aratã strategia CEH.
Numai cã ministerul sustine cã existã dificultãti în ceea ce priveste modificarea legislatiei.
Monika BACIU