Sindicalistii de la Solidaritatea Hunedoara reactioneazã dupã afirmatiile oficialilor din Ministerul Energiei, care au spus cã sindicatele au fost consultate în ceea ce priveste noul program de reorganizare de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.
Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoreanã spune cã nu este de acord cu accesarea unor ajutoare de stat.
“Ajutoarele de stat sunt un mãr otrãvit acordat unor muribunzi. E un ajutor de înmormântare si trebuie evitat. Noi cerem acordarea unor scheme de sprijin, care se pot acorda unui producãtor pe toatã perioadã functionãrii, dovedind faptul cã fãrã aceste scheme de sprijin nu putem functiona. Noi putem face dovada cã suntem eligibili pentru astfel de scheme de sprijin, având în vedere cã termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt singurele care pot asigura stabilitatea Sistemului Energetic National”, a declarat Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Ministerul Energiei arãta cã „Societatea Complexul Energetic Hunedoara a transmis la finele anului 2017 Planurile de dezvoltare a activitãtilor miniere si energetice pentru perioada 2018 – 2024, respectiv 2018 – 2030. Propunerile societãtii reprezintã, în principal, mãsuri care ar trebui luate de Guvern si Parlament, pentru modificarea legislatiei în vigoare, astfel încât sã fie sprijinitã activitatea, preponderant prin acordarea de sprijin financiar (subventii). Mentionãm cã Societatea a fost beneficiara unui ajutor de salvare acordat în anul 2016, ajutor care nu a fost returnat, respective transformat în program de restructurare, fapt pentru care solicitarea de mai sus reprezintã o dificultate majorã, fiind supusã atentiei Comisiei Europene, fapt materializat prin depunerea unei documentatii în vederea accesãrii unui ajutor de stat tip SIEG (serviciu de interes economic general)”, aratã un document al Ministerului Energiei”.
Reprezentantii aceluiasi minister spuneau cã sindicatele cunosc aceste aspecte.  De cealaltã parte, Cristian Istoc, sustine cã la AGA încã nu a ajuns planul de dezvoltare avizat de Consiliul de Administratie, la sfârsitul anului trecut.
“Noi am fost consultati pe program, dar acesta nu a mai fost promovat la AGA si la Minister. Programul a fost avizat de Consiliul de Administratie, însã a rãmas la ei într-un sertar”, a mai spus sursa citatã. Potrivit sindicalistilor, dacã se va face divizarea Complexului Energetic Hunedoara, statul, prin institutiile abilitate, trebuie sã reglementeze faptul cã termocentrala de la Mintia va achizitiona cãrbunele extras din minele din Valea Jiului, CU RECUNOASTEREA PRETULUI DE PRODUCTIE.
Monika BACIU