Într-o Românie în care iarna s-a lãsat asteptatã aproape tot sezonul, în acest week-end, Masivul Oslea, aflat în vecinãtatea Parcului National Retezat, ne-a arãtat contrariul – nãmetii care pe alocuri depãseau un metru i-au pus în dificultate pe cei 126 de concurenti care au luat startul la cea de a saptea editie a Red Bull Oslea Hiride, singura competitie de hike & râde din tara noastrã.
Pe lângã competitia clasicã de freeride, concurentii au fost nevoiti sã facã fatã unei provocãri – sã urce pe jos versantul pe o distantã de aproximativ 4 kilometri, cu plecare de la cota 1.300 m, pânã la nivelul crestei, la 1.940 m. O misiune grea, mai ales în conditii de zãpadã în care te afundai pânã la brâu pe anumite portiuni, frig, vânt si greutatea echipamentului pe care participantii trebuie sã-l care în spate. Însã, Tomi Coconea, cunoscut pentru andurantã, a însotit concurentii pe traseu si i-a încurajat, dându-le puterea sã continue, într-un ritm cât mai alert. Cel mai bun timp de urcare a fost de 53 de minute, realizat de participantul la Clasa Pro, sectiunea schi – Ladislau Suciu, însã multi dintre concurenti au petrecut mai bine de douã ore pânã au reusit sã ajungã pe creastã.
Odatã ajunsi în vârful crestei, fiecare participant îsi alege linia pe care doreste sã o urmeze pe “terenul virgin”, cu o coborâre de aproximativ 1,4 kilometri si o înclinatie de aproximativ 45°. Traseul are portiuni de stâncã, idealã pentru realizarea unor trick-uri spectaculoare, numai bune de punctat de cãtre membrii juriului, format din Radu Lungu si Constantin Bodea la snowboard, iar Alin Gãvozdea si Bogdan Stãnilã, la schi.  Alex Pârvan, unul dintre participantii care bifeazã aproape fiecare editie la Red Bull Oslea Hiride, si-a lansat o provocare care a stârnit multã rumoare printre concurenti – a participat atât la categoria Snowboard Pro, cât si la Schi Open. Surpriza a fost si mai mare, atunci când Alex a urcat pe cea de a doua treaptã a podiumului la Snowboard Pro si pe cea de a treia la Schi Open. De apreciat nu numai calitatea componentei de freeride, dar si faptul cã a reusit sã treacã linia de start de douã ori si sã urce pânã în vârful crestei. Prima urcare a fost fãcutã într-o orã si douãzeci de minute, iar cea de a douã într-o orã si 47 de minute.
Roxana Pintican a reusit sã urce din nou pe cea mai înaltã treaptã a podiumului, ocupând locul 1 la Snowboard Pro, iar categoria Schi Masculin Pro a fost câstigatã de un concurent venit din Germania special pentru Red Bull Oslea Hiride, Fabian Papetti.
Clasament Red Bull Oslea Hiride:
Schi fete
1. Anca Tandea (207 p.)
2. Rebeka Adam (204 p.)
3. Smaranda Munteanu (194 puncte)
Schi bãieti Pro
1. Fabian Papetti (270 p)
2. Avram-Platon Gheorghe (259 puncte)
3. Popescu Paul (251 p)
Schi bãieti Open
1. Mariciuc Vasile (260 p)
2. Grigoriu Cãtãlin (239 puncte)
3. Pârvan Alexandru (173 puncte)
Snowboard fete
1. Pintican Roxana (222 puncte)
2. Cosmina Dolha (220 puncte)
3. Ileana Botez (180 puncte)
3. Ion Gabriela Roxana (180 puncte)
Snowboard bãieti Pro
1. Gherghelah Mihail Adolf (263 puncte)
2. Alexandru Pârvan (259 puncte)
3. Vlad Manolache (241 puncte)
Snowboard bãieti Open
1. Ducan Bogdan Mihai (246 puncte)
2. Malciu Dan (240 p)
3. Mihai Rusan (186 p)