Inspectorii ITM din Valea Jiului cerceteaza un accident de munca mortal care a avut loc la  mina Paroseni. Incidentul a avut loc marti seara, cand un miner de 42 de ani si-a pierdut viata. Un miner de 42 de ani a murit la locul de munca, chiar daca in ziua in care s-a intamplat tragedia, el nu lucra in subteran. Acesta este unul dintre cel mai grave incidente ce au avut loc in acest an la minele din Valea Jiului.

„Nu il categorisim ca accident de munca. Este un eveniment, pe care noi il cercetam si,l a finele cercetarii se va face incadrarea. Din punct de vedere al gravitatii accidentelor, la nivelul zonei arondate Serviciului de Sanatate si Securitate in Munca (SSM) Valea Jiului, este al patrulea. Avem unul inregistrat deja, doua in cercetare, respectiv accidentul mortal de la Petrila, unul la o firma de exploatari forestiere”, a declarat Ileana Bodea, sefa SSM din ITM  Valea Jiului.

Paramedicii l-au resuscitat pe ortac zeci de minute, dar inspectorii ITM sustin ca nu au putut decat sa constate decesul omului. „Omul nu a suferit o vatamare corporala vizibila la locul de munca, ci i s-a facut rau la locul de munca, iar paramedicii  l-au resuscitat 50 de minute, pana au declarat decesul”, a adaugat Ileana Bodea. Inspectorii ITM spun ca accidentele de acest gen au devenit tot mai dese in ultimii ani. Asta din cauza stresului pentru ziua de maine.

Pana acum se murea la mina din cauza exploziilor de metan, dar, mai nou, se moare  de stres. „In ultima vreme, evenimentele in care angajatii sufera infarcturi, ori stopuri respiratorii sunt tot mai dese. Aceste sunt urmare a stresului. Din Statistici, rezulta ca pana in 1887, de exemplu, noi nu prea cercetam astfel de evenimente. Erau foarte putine si foarte multe erau cele de munca propriu-zise.

In 1989 erau 79 de accidente mortale, dar erau zero evenimentele de acest gen. In ultimul timp, accidentele propriu-zise scad, iar cele datorate stresului sunt in crestere”, sustine Ileana Bodea.

Personalul din subteran este unul imbatranit si multi ortaci sunt la varsta de pensionare.  Si minerul care si-a pierdut viata la Paroseni in aceasta saptamana mai avea 3 ani pana la pensie. Asta denota ca forta de munca e mult imbatranita si ca ortacii sunt tot mai stresati de frica zilei de maine.

 Diana Mitrache