Presiuni asupra Guvernului pentru ca sediul noului Complex Energetic Hunedoara sa fie stabilit in Valea Jiului. Informatii din Ministerul Economiei arata ca sediul va fi la Deva, care va incasa toti banii din impozite. Mobilizarea generala a fost initiata de deputatul Cristian Resmerita, idee la care s-au aliat toti primarii din localitatile Vaii Jiului si conducerea judetului, pentru ca Valea Jiului risca sa stea cu mana intinsa la Consiliul Judetean si Guvern.

 Astazi, la ora 11,00, la Primaria municipiului Vulcan, se vor intalni toti primarii localitatilor din Valea Jiului cu directorii Termocentalelor Mintia – Costel Alic, si Paroseni – Doru Visan, conducerea Companiei Nationale a Huilei – Nicoale Dragoi, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara – Mircea Ioan Molot, deputatul Laurentiu Nistor si deputatul Cristian Resmerita.

Aceasta intalnire se doreste una de forta pentru a cadea de acord ca sediul viitorului Complex Energetic Hunedoara sa fie in Valea Jiului, pentru ca direct din Ministerul Economiei s-a aflat ca desi a fost promis Vaii Jiului acest sediu, lucrurile nu stau asa. Banuitul ca ar trage spuza pe turta Devei este directorul Termocentralei Mintia, Costel Alic.

Se cunostea despre viitorul proiect de hotarare de Guvern, care fixa acest sediu in zona miniera, dar lucrurile nu stau asa, spune deputatul de Valea Jiului, Cristian Resmerita.

”Ieri si alaltaieri am contactat primarii din Valea Jiului, indiferent de coloratura politica pentru a face demersurile ca sediul Complexului Energetic sa fie in Valea Jiului. Nu, nu este asa, nu exista proiect de HG in acest sens. Am aflat ca la fuziunea dintre Mintia si Paroseni sediul va fi la Deva. Asta o stiu chiar din Minister, pentru ca mi s-a explicat ca atunci cand se va produce fuziunea si cu CNH, sediul va fi mutat in Valea Jiului, la Petrosani. La aceasta intalnire dorim sa le explicam directorilor celor trei entitati ale viitorului complex de ce vrem acest sediu in zona si sa le recomandam sa cada de acord in sensul asta. Va dati seama ce s-ar intampla cu bugetele locale daca toti banii din impozitele acestor unitati vor fi incasate de Deva pagubind astfel Valea Jiului? Sa luam doar Uricaniul, care cred ca are 70 la suta din bugetul local din aceste impozite de la mina. Va pati la fel ca Aninoasa. La fel si celelalte orase si municipii din Vale care vor ajunge sa stea cu mana intinsa la Consiliul Judetean si la Guvern, avand in vedere ca valea Jiului s-a bazat si se bazeaza pe minerit, adica este o zona aproape monoindustriala. Am inteles ca de la Deva este directionata influenta catre resedinta de judet a hotararii sediului Complexului” – a declarat Cristian Resmerita, initiatorul acestei intalniri.

Acesta a precizat ca imediat dupa reuniniunea de forta de la Vulcan, se va discuta cu decidentii de la nivelul ministerelor implicate si daca nu se va gasi intelegere, saptamana viitoare se vor deplasa toti primarii la Bucuresti pentru a-si sustine cauza cu documentele pe masa.

”Vom insista si recunosc ca voi face presiuni pentru ca acest sediu sa fie in Valea Jiului” – a declarat deputatul resmerita.

 Ileana Firtulescu