Promovatã prima oarã în Divizia „A” în anul 1972, echipa de popice Jiul (actual Inter) Petrila a retrogradat, dar în anul 1978, cu forte noi a revenit pe prima scenã.  Echipa petrileanã, antrenatã de prof. Valeriu Piscoi, a evoluat la Mangalia pe arena „Neptun”, într-un campionat de calificare, reusind sã-si câstige seria de concurs. Echipa din Valea Jiului a devansat echipa TehnoUtilaj Odorheiu Secuiesc (si ea a promovat în Divizia „A”), într-o formulã de mari sportivi, alcãtuitã din Victor Miclea, Eugen Ghircis, Rudi Kozma, Mihai Ernest si Nicolae Ilie. Popicarii  petrileni au reusit un cumul de 9.811 puncte.
Artizanul unei promovãri VALERIU PISCOI
Acum 3 sãptãmâni (3 februarie a.c.) a împlinit 68 de ani. Bãnãtean de origine, polisportiv si antrenor de performanta, omul cu aliura atletica si glas de tenor este una dintre cele mai populare figuri ale vietii cotidiene din Valea Jiului.
Se poate spune cã Valeriu Piscoi a fãcut parte dintr-o generatie de elitã a popicarilor romani, când  anii ’70-90 aduceau multe medalii si titluri.  Ca elev al L.P.S. Banatul Timisoara va practica trei  discipline, atletismul, handbalul si gimnasticã sportivã, la atletism reusind o primã medalie de bronz la Campionatul Republican. Din 1970 devine student la Institutul National de Educatie Fizicã si Sport (I.E.F.S.) Bucuresti,  specializându-se în haltere si culturism, activând în paralel la echipa Rapid Bucuresti,  la popice.

Dupã succese la nivelul juniorilor, în 1973 promoveazã în echipa de seniori a României! La terminarea I.E.F.S.-ului, este repartizat la un liceu din Galati, ajungând în Valea Jiului în 1976, fiind repartizat la Liceul Industrial Minier Petrosani, fiind si sportiv activ la echipa de popice, cu care în 1978 va ajunge în primul esalon.
În anul 1986 va fi numit antrenor federal ocupându-se de pregãtirea fizicã a echipelor Nationale ale României. În anul 1987 ajunge la Mânerul Vulcan reusind sã ducã echipa în Superliga.  Va fi o perioadã de glorie, 1991-1996, cu 7 titluri de campioni nationali, seniori si juniori. În plan international reuseste cinci medalii la Cupa Mondialã intercluburi (1994, 1995, 1996), precum si alte opt medalii europene, la perechi dublu, individual si pe echipe. Se va retrage în 1996 din sportul de competitie revenind la catedrã, în cadrul Colegiului National „M. Eminescu” Petrosani, fiind un vârf de lance cu echipa de handbal fete, în cadrul Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar (O.N.S.S.), reusind opt medalii la nivel national si judetean. Cu o activitate de patru decenii în miscarea sportivã din Valea Jiului, având si  performanta de acum 40 de ani cu promovarea echipei de popice Jiul Petrila în Divizia „A”, omul, antrenorul si  profesorul Valeriu Piscoi se poate socoti împlinit.
GENU TUTU