Complexul Energetic Hunedoara a primit bani de la Ministerul de Finante din fondul de risc. Suma primitã de societatea energeticã a fost de 24,6 milioane de lei. Curtea de Conturi a constatat cã nu au rezultat îmbunãtãtiri privind implementarea reformelor structurale în sectoarele economice cheie.
„Referitor la datoria publicã guvernamentalã garantatã, MFP a raportat în „Contul general anual al datoriei publice la data de 31.12.2016” un sold al datoriei publice guvernamentale garantate în sumã de 17.041,6 milioane lei (3.752,8 milioane euro), cu o pondere de 5% în datoria publicã a României. În anul 2016, MFP a efectuat plãti, în calitate de garant, din fondul de risc afectat Programului pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii în sumã de 0,2 milioane lei, reprezentând 46,5% din încasãrile aferente anului mentionat. De asemenea, în anul 2016, MFP, în calitate de garant, a efectuat plãti din fondul de risc în sumã de 65,7 milioane lei (cu 3,5% peste încasãrile aferente anului 2016) pentru:  SC Electrocentrale Bucuresti (21,4 milioane lei);  un împrumut contractat de UATJ Suceava si alte localitãti din judet (19,7 milioane lei);  Complexul Energetic Hunedoara (24,6 milioane lei)”, aratã raportul Curtii de Conturi.
Inspectorii financiari mai noteazã cã societãtile care au beneficiat de sume din fondul de risc nu si-au îmbunãtãtit activitatea.
“Pe fondul unui management ineficient si al unor abateri de la cadrul legal aplicabil în gestionarea si utilizarea fondurilor provenite din împrumuturi, implementarea proiectelor înregistreazã slabe performante si se desfãsoarã cu dificultate si întârzieri, obiectivele proiectelor nefiind realizate în termenii si conditiile stabilite initial prin acordurile de împrumut. Ca urmare, nu rezultã îmbunãtãtiri privind implementarea reformelor structurale în sectoarele economice cheie”, mai aratã documentul. Problemele financiare ale Complexului Energetic Hunedoara sunt cunoscute. Societatea se confruntã cu datorii de ordinul sutelor de milioane de euro, iar în anul 2016, atunci când a fost acordat împrumutul CEH a intrat si iesit din insolventã de douã ori.
Monika BACIU