Primarii, cersetori la Înalta Poartã

Primarii au fost transformati în “cersetori la Înalta Poartã”. Este pãrerea consilierul judetean Toma Florian (PNL). Banii alocati pentru drumurile judetene si comunale alocate judetului Hunedoara pe anul 2018 si estimãrile pentru anii 2019 – 2021 sunt insuficienti.
Trei drumuri din zona Vãii Jiului au primit bani pentru modernizare si constructie, la împãrtirea bugetului, care a avut loc în sedinta de vineri a Consiliului Judetean Hunedoara. Este vorba despre artera ce ar trebui construitã spre Parâng, în zona Rusu, despre drumul dintre Dealu Babii, de la Vulcan si Merisor, dar si despre „Drumul lui Bãsescu”.
Primari “cersetori”
Sumele alocate de Consiliul Judetean sunt insuficiente comparativ cu nevoile unitãtilor administrativ-teritoriale. Acest aspect a fost semnalat si de consilierul judetean Toma Florian, care sustine cã sumele alocate pentru modernizarea drumurilor sunt încadrate la un buget al sãrãciei.
„Guvernul României – nu mai stiu care, pentru cã au fost atât de multe în ultimul an – a reusit sã secãtuiascã resursele financiare ale comunitãtilor locale. Astãzi ne vedem obligati si noi, prin aceastã decizie, sã adâncim si mai mult aceastã sãrãcie. Este un buget al sãrãciei, trebuie sã recunoastem acest lucru. Este un buget extrem de redus, care nu ne permite sã întretinem reteaua de drumuri judetene ce se aflã în administrarea consiliului judetean. Dar am reusit în secolul XXI sã transformãm primarii în cersetori la Înalta Poartã. (…) Stim cu totii în ce situatie se aflã primarii. Stim cu totii cã, din suma micã pe care am primit-o astãzi pentru întretinere si reparatii de drumuri judetene, ne este imposibil sã alocãm bani si pentru drumurile comunale. Dar mãcar acolo unde putem interveni, apelul nostru cãtre dumneavoastrã este sã acordãm atentia cuvenitã si sã intervenim în sprijinul comunitãtilor locale”,  a spus consilierul judetean Toma Florian (PNL)
De cealaltã parte, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara Mircea Bobora, apreciazã cã prin modificãrile aduse Codului Fiscal se doreste instituirea unui echilibru fiscal.
“Tin sã vã aduc aminte cã Guvernul României e Guvernul Dãncilã, sã stiti cã dânsa este prim-ministru. În al doilea rând, acesta nu este un buget al sãrãciei, e un buget care se vrea al echilibrului social din toate punctele de vedere, respectând prioritãti cum ar fi sãnãtatea, educatia si infrastructura. Si, nu în ultimul rând, pentru drumuri si pentru infrastructurã, consiliul judetean, noi toti, am fãcut eforturi pentru ca, în afarã de cele 11.950.000 pe care le-ati mentionat dumneavoastrã, sã dirijãm si niste bani din excedent, tocmai pentru a creste si a ajunge la prioritãti necesare pentru comunitãti. Dar, în afarã de asta, consiliul judetean a reusit sã atragã 202 milioane lei din fonduri europene pentru infrastructurã. Ar fi bine cã toti – eu acum îmi exprim o opinie personalã, ce nu se vrea politicã – sã veghem la ceea ce înseamnã posibilitãti de atragere a fondurilor europene, care vin si sunt bani siguri si sunt bani pe care i-au primit toti cei din jurul nostru, care au avut o dezvoltare spre care ne uitãm cu admiratie, iar în al doilea rând asupra eficientei cheltuirii banului public, unde, într-adevãr, pozitia dumneavoastrã e si pozitia tuturor consilierilor, cã prioritãtile sã tinã cont de necesitãtile UAT”, a spus Mircea Bobora, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.
Daniel Andronache, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara a încercat sã ofere explicatii pe marginea proiectului.
“Când am fãcut acest program, asa cum am spus, am fãcut o inventariere a drumurilor, am constatat tot ceea ce reprezintã probleme pe drumurile judetene. Vreau sã vã spun cã am discutat cu toti primarii de comune din judetul Hunedoara, am stabilit împreunã drumurile care sunt prioritare si care se regãsesc în lista de lucrãri de la punctul 27. (…) De asemenea, cu toti consilierii judeteni, indiferent cã sunt de la PSD sau PNL, am discutat pe fiecare drum în parte si sã fiti convins cã toate prioritãtile le vom face. De asemenea, cred cã pentru drumurile comunale trebuie sã tinem cont cã mai existã PNDL. Existã foarte multe lucrãri care sunt accesate prin PNDL sau pe fonduri europene si nu era cazul sã mai intervenim noi”, a subliniat Daniel Andronache.
Potrivit proiectului de hotãrâre, pentru cele trei artere, de la Consiliul Judetean au fost alocate sume de bani ce vor fi folosite, în anumite cazuri, pentru proiectele de fezabilitate si studiile initiale. Pentru  DN 66 (Merisor) – Dealu Babii – Vulcan, de la km 5+010-10+000” s-a alocat suma de 1.630.800 lei, iar pentru  DJ 709F: DN 7A – Cabana Rusu – Masivul Parâng, de la km 6 + 600 -10 + 325 suma de 100.000 lei. Drumul spre Herculane primeste si el 125.400 de lei.
Monika BACIU

3 thoughts on “Primarii, cersetori la Înalta Poartã

 • 20 februarie 2018 at 19:43
  Permalink

  Consiliul Judetean Hunedoara PSD este mai mult interesat sa construeasca un nou stadion Corvinul iar pe cei din valea jiului care i-au votat tot timpul de 27 de ani ii trimit sa atraga fonduri europene , primari PSD din valea jiului TAC ca sa nu-i scoata de pe listele de candidati ca primar din partea PSD la viitoarele alegeri iar senatorul Cristian Resmerita a obtinut totul din partea lui Laurentiu Nistor , el senator , fratele primar la Lupeni si altele rude in functii dar de saracia zonei vaii jiului nu-i intereseaza , ei nu stiu un lucru esential LA VIITOARELE ALEGERI VALEA JIULUI NU VA MAI VOTA CU PSD , sa-i voteze Deva – Hunedoara .

  Reply
 • 20 februarie 2018 at 20:45
  Permalink

  Sa cerem sa ne desprindem de judetul Hunedoara si sa ne unim cu judetul Gorj !

  Reply
 • 20 februarie 2018 at 23:17
  Permalink

  valea jiului este locul in care timpul a ramas pe loc datorita PSD-ului de la guvern si CJH sau LOCUL UNDE NU S-A INTAMPLAT NIMIC parafrazand romanul lui Sadoveanu

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *